Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Čelebići, Pretresno vijeće izdalo nalog kojim se Esad Ramić oslobađa obaveze svjedočenja po nalogu subpoena ad testificandum

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 28. oktobar 1997.
CC/PIO/252tPredmet Čelebići, Pretresno vijeće izdalo nalog kojim se  Esad Ramić oslobađa obaveze svjedočenja po nalogu subpoena ad testificandum

Pretresno vijeće II bis (u sastavu: sudija Karibi-Whyte, predsjedavajući, sudija Odio Benito i sudija Jan) u četvrtak, 23. oktobra 1997. godine izdalo je nalog po usmenom zahtjevu tužilaštva da Esada Ramića oslobodi obaveze svjedočenja po nalogu subpoena ad testificandum koji je izdalo Pretresno vijeće.

Gospodinu Ramiću je Pretresno vijeće izdalo nalog subpoena 15. oktobra 1997. da se pojavi pred njim 22. oktobra 1997. godine nakon što je to zahtijevalo tužilaštvo (vidi Saopštenje za javnost 249).

Gospodin Ramić se pojavio u Haagu u skladu s nalogom subpoena ad testificandum i izrazio svoju spremnost da svjedoči. Međutim, tužilaštvo je 23. oktobra podnijelo usmeni zahtjev da ga Pretresno vijeće oslobodi obaveze svjedočenja po nalogu subpoena na osnovu toga što je njegovo svjedočenje "nepotrebno u ovom momentu", koji je istoga dana odobren gore navedenim nalogom.

Predmet Kovačević:
Rasprava o preliminarnim podnescima zakazana za petak odgođena na neodređeno vrijeme

1. U skladu s nalogom o rasporedu Pretresnog vijeća II (u sastavu: sudija Stephen, predsjedavajući, sudija Karibi-Whyte i sudija Jan) od 28. oktobra 1997. godine, pretres po preliminarnim podnescima zakazan za petak, 31. oktobar 1997. godine je odgođen na neodređeno vrijeme jer medicinski izvještaji o zdravstvenom stanju Kovačevića još uvijek nisu završeni. Pretresno vijeće treba da pregleda ove izvještaje kako bi razmotrilo zahtjev odbrane za privremeno puštanje na slobodu.

Pretresno vijeće je ovim nalogom dalo instrukcije stranama u postupku da obavijeste Pretresno vijeće kada zdravstveni pregledi optuženog budu obavljeni i izvještaji pripremljeni. Pretresno vijeće će odrediti novi rok za pretres po ovoj stvari.

Tokom pretresa po preliminarnim podnescima 10. oktobra 1997. godine branilac optuženog i tužilaštvo su se saglasili da se nad Kovačevićem izvrše medicinska ispitivanja kako bi se verifikovala tvrdnja odbrane da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano i da zbog toga treba da bude privremeno pušten na slobodu (vidi Saopštenje za javnost 248).

2. Sekretar Međunarodnog suda je 27. oktobra 1997. godine, na zahtjev Milana Kovačevića povukao imenovanje g. Anthonija D’Amata kao glavnog branioca počevši od 27. oktobra 1997. godine i imenovao g. Dušana Vučićevića kao glavnog branioca.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu