Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Otpečaćena optužnica

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

OFFICE OF THE PROSECUTOR
BUREAU DU PROCUREUR
TUŽITELJSTVO
 

Den Haag, 2. listopada 2001.
FH/P.I.S./624-t

OTPEČAĆENA OPTUŽNICA "DUBROVNIK"

Prvoga listopada 2001. godine, tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte zatražila je objavljivanje optužnice za zločine za koje se navodi da su počinjeni tokom opsade Dubrovnika a koja je potvrđena 27. veljače 2001. Ovlaštena tijela vlasti Savezne Republike Jugoslavije, kao i vlasti Republike Srbije i Republike Crne Gore, imala su najmanje sedam mjeseci da uhite i prebace četvoricu optuženih. Imajući u vidu da jugoslovenske vlasti nisu ispunile ove obveze, nema razloga ovu optužnicu dalje držati pod pečatom.

Tužiteljica osuđuje odbijanje saveznih vlasti Jugoslavije da surađuju sa Međunarodnim sudom, i podsjeća da se država ne može pozivati na uredbe domaćih zakona kao opravdanje za neispunjavanje svojih obveza prema međunarodnom pravu, kako je to Vijeće sigurnosti jasno predočilo Saveznoj Republici Jugoslaviji u svojoj rezoluciji 1207 od 17. studenoga 1998.

*****

Kopletan tekst optužnice na engleskom jeziku možete pronaći na Internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org