Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Jovica Stanišić prebačen u Pritvorsku jednicu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 11. juni 2003.
JL/P.I.S./760-t

JOVICA STANIŠIĆ PREBAČEN U PRITVORSKU JEDINICU
MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA U HAGU

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrđuje da je danas, 11. juna 2003., Jovica Stanišić prebačen u pritvorsku jedinicu MKSJ-a.

Optužnica

Činjenični navodi

Optužnica protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića potvrđena je 1. maja 2003. Prema navodima optužnice, Jovica Stanišić je bio de facto šef Državne službe bezbednosti (DB) u Republici Srbiji tokom cele 1991. godine pre nego što je zvanično imenovan na dužnost načelnika na kojoj se nalazio od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. U optužnici se navodi da je najkasnije od maja 1991. DB osnivao ili pružao pomoć u osnivanju tajnih jedinica, koje nisu bile predviđene zakonom, radi preduzimanja specijalnih vojnih operacija u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U optužnici se Stanišić i Simatović terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba - prvenstveno Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata - sa velikih delova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH). Ovaj udruženi zločinački poduhvat postojao je najkasnije od 1. avgusta 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Jovica Stanišić i Franko Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu na sledeće načine: učestvovali su u formiranju, finansiranju, snabdevanju i pružanju podrške specijalnim jedinicama DB-a Republike Srbije. Navodi se da su Stanišić i Simatović takođe rukovodili pripadnicima i agentima DB-a te obezbeđivali oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste znatne pomoći i podrške specijalnim jedinicama DB-a koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine.

U optužnici se navodi da su od 1. aprila 1991. ili približno od tog datuma pa do 31. decembra 1995., Stanišić i Simatović, delujući sami ili u dogovoru sa učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirali, naredili, počinili ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremu ili izvršenje progona Hrvata, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba unutar takozvane "Srpske autonomne oblasti” (SAO) Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema" (SBZS) i teritorija u BiH, uključujući, pored ostalih, opštine Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Uz to se navodi da su, u periodu na koji se odnosi optužnica, specijalne jedinice DB-a, delujući same ili u sprezi s drugim srpskim snagama, napale i preuzele kontrolu nad gradovima i selima na tim teritorijama, a zatim uspostavile režim progona sračunat na to da se Hrvati, bosanski Muslimani, bosanski Hrvati i drugi nesrbi oteraju sa tih teritorija. Navodi se da su ti progoni počinjeni na diskriminacionoj osnovi - političkoj, rasnoj i verskoj - a obuhvatali su ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju.

Optužbe

Optužnica tereti Jovicu Stanišića po osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta):

u četiri tačke za zločine protiv čovečnosti (član 5 Statuta – progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi; ubistvo, deportacija, nečovečno postupanje (prisilno premeštanje)), i

u jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 3 Statuta – ubistvo)

Datum prvog stupanja optuženog pred Sud biće naknadno objavljen.

*****

Kompletan tekst optužnice: http://www.icty.org/case/stanisic_simatovic/4#ind