Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Franko Simatović prebačen u Pritvorsku jednicu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 30. maj 2003.
CVO/P.I.S./759-t

FRANKO SIMATOVIĆ PREBAČEN U PRITVORSKU JEDINICU MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA U HAGU

Prvo stupanje optuženog pred sud će se održati 2. juna 2003. u 15:00 časova
pred sudijom O-Gon Kwon.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrđuje da je u petak, 30. maja 2003. Franko Simatović prebačen iz Srbije u pritvorsku jedinicu MKSJ-a.

Optužnica protiv Franka Simatovića je podignuta 1. maja 2003. U optužnici se navodi da je Franko Simatović, zvani Frenki, rođen 1. aprila 1950. u Beogradu, Republika Srbija. Godine 1978. počeo je da radi u DB-u, gde je na raznim poslovima radio do 2001. godine. U periodu na koji se odnosi ova Optužnica prvo je radio kao kontraobaveštajac, a zatim je prešao u novoosnovanu upravu za obaveštajne poslove DB-a (tzv. Drugu upravu), gde je bio komandant Jedinice za specijalne operacije DB-a.

Udruženi zločinački poduhvat

Prema navodima optužnice, Franko Simatović je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, prvenstveno Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, sa velikih delova teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH). Udruženi zločinački poduhvat postojao je najkasnije od 1. avgusta 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine.

U ovom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovalo je mnogo pojedinaca. Svaki pojedini učesnik je, činjenjem ili nečinjenjem, doprineo postizanju cilja tog poduhvata. Među pojedincima koji su učestvovali u ovom udruženom zločinačkom poduhvatu i time značajno pomogli ostvarivanju cilja tog poduhvata, bili su optuženi Jovica STANIŠIĆ i Franko SIMATOVIĆ, Slobodan MILOŠEVIĆ, Veljko KADIJEVIĆ, Blagoje ADŽIĆ, Ratko MLADIĆ, Radmilo BOGDANOVIĆ, Radovan STOJIČIĆ zvani "Badža", Mihalj KERTES, Milan MARTIĆ, Radovan KARADŽIĆ, Biljana PLAVŠIĆ, Željko RAŽNATOVIĆ zvani "Arkan", Vojislav ŠEŠELJ; drugi pripadnici JNA, kasnije Vojske Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: VJ), VRS-a i vojske Republike Srpske Krajine (u daljem tekstu: VRSK); srpskog TO-a Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore; lokalnih policijskih snaga i MUP-a Srbije uključujući DB Srbije i Martićevu policiju; te pripadnici jedinica paravojnih snaga jedinica iz Srbije, Crne Gore i bosanskih Srba.

U optužnici se dalje navodi da je Franko Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu na sledeće načine:

učestvovali su u formiranju, finansiranju, opremanju i snabdevanju specijalnih jedinica DB-a Republike Srbije;

rukovodili su pripadnicima i agentima DB-a koji su učestvovali u činjenju zločina iz ove Optužnice;

obezbeđivali su oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste znatne pomoći i podrške specijalnim jedinicama DB-a Republike Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995.“

Činjenični navodi

U optužnici se navodi da su "od 1. aprila 1991. ili približno od tog datuma pa do 31. decembra 1995, Franko Simatović, delujući sami ili u dogovoru sa učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirali su, naredili, počinili ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremu ili izvršenje progona Hrvata, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba" unutar takozvanih "Srpskih autonomnih oblasti Krajine, Slavonija, Baranje i Zapadnog Srema" i teritorija u BiH, uključujući, pored ostalih, opštine Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Uz to, u optužnici se tvrdi da su ti progoni počinjeni na diskriminacionoj osnovi - političkoj, rasnoj i verskoj - a obuhvatali su ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata, bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata i drugih cuivila nesprske nacionalnosti navedenih u optužnici.

Optužbe

Optužnica tereti Franka Simatovića po osnovu lične odgrovornosti (član 7(1) Statuta) po:

četiri tačke za zločine protiv čovečnosti (član 5 Statuta – progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi; ubistvo, deportacija, nečovečno postupanje (prisilno premeštanje)), i

jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 3 Statuta – ubistvo)

*****

Kompletan tekst optužnice: http://www.icty.org/case/stanisic_simatovic/4#ind