Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ podigao optužnicu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 6. maj 2003.
JL/P.I.S./749 - t

MKSJ PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV JOVICE STANIŠIĆA I FRANKA SIMATOVIĆA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI I RATNE ZLOČINE

U četvrtak, 1. maja 2003., sudija Carmel Agius je potvrdio optužnicu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Optuženi

Prema navodima optužnice, Jovica Stanišić je rođen 30. jula 1950. u Ratkovu u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, Republika Srbija. Godine 1975. počeo je da radi u Službi državne bezbednosti (DB) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Cele 1991. godine nalazio se na položaju zamenika načelnika DB - a, a de facto je bio prvi čovek DB - a i pre zvaničnog imenovanja na dužnost načelnika, odnosno šefa DB - a, na kojoj se nalazio od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine.

U optužnici se navodi da je Franko Simatović, zvani Frenki, rođen 1. aprila 1950. u Beogradu, Republika Srbija. Godine 1978. počeo je da radi u DB - u, gde je na raznim poslovima radio do 2001. godine. U periodu na koji se odnosi ova Optužnica prvo je radio kao kontraobaveštajac, a zatim je prešao u novoosnovanu upravu za obaveštajne poslove DB - a (tzv. Drugu upravu), gde je bio komandant Jedinice za specijalne operacije DB - a.

Udruženi zločinački poduhvat

Prema navodima optužnice, Jovica Stanišić i Franko Simatović su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, prvenstveno Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, sa velikih delova teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH). Udruženi zločinački poduhvat postojao je najkasnije od 1. avgusta 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine.

U optužnici se dalje navodi da su Jovica Stanišić i Franko Sinatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu na sledeće načine:

“učestvovali su u formiranju, finansiranju, opremanju i snabdevanju specijalnih jedinica DB - a Republike Srbije;

rukovodili su pripadnicima i agentima DB - a koji su učestvovali u činjenju zločina iz ove Optužnice;

obezbeđivali su oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste znatne pomoći i podrške specijalnim jedinicama DB - a Republike Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. “

Činjenični navodi

U optužnici se navodi da su "od 1. aprila 1991. ili približno od tog datuma pa do 31. decembra 1995, Jovica STANIŠIĆ i Franko SIMATOVIĆ, delujući sami ili u dogovoru sa učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirali su, naredili, počinili ili na druge načine pomagali i podržavali planiranje, pripremu ili izvršenje progona Hrvata, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba" unutar takozvanih "Srpskih autonomnih oblasti Krajine, Slavonija, Baranje i Zapadnog Srema" i teritorija u BiH, uključujući, pored ostalih, opštine Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Uz to, u optužnici se tvrdi da su ti progoni počinjeni na diskriminacionoj osnovi - političkoj, rasnoj i verskoj - a obuhvatali su ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata, bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata i drugih cuivila nesprske nacionalnosti navedenih u optužnici.

Optužbe

Optužnica tereti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića po osnovu lične odgrovornosti (član 7(1) Statuta) po:

četiri tačke za zločine protiv čovečnosti (član 5 Statuta – progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi; ubistvo, deportacija, nečovečno postupanje (prisilno premeštanje)), i

jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 3 Statuta – ubistvo)

*****

Kompletan tekst optužnice: http://www.icty.org/case/stanisic_simatovic/4#ind