Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
APPEALS CHAMBER
CHAMBRE D’APPEL
ŽALBENO VEĆE

Hag, 3. decembra 2004.
CT/P.I.S./923-t

JOVICI STANIŠIĆU I FRANKU SIMATOVIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Žalbeno veće odbilo žalbe Tužilaštva protiv privremenog puštanja

Danas, 3. decembra 2004, Žalbeno veće u sastavu: sudija Meron (predsedavajući), sudija Pocar, sudija Mumba, sudija Güney i sudija Weinberg de Roca, u dve odvojene odluke, odbilo je žalbe Tužilaštva protiv privremenog puštanja Stanišića i Simatovića na slobodu.

Žalbeno veće nije smatralo da je Tužilaštvo utvrdilo da je Pretresno veće donelo pogrešne odluke o tome da obojica opuženih budu privremeno pušteni na slobodu.

Dodatni podaci

Dana 14. januara 2004, g. Stanišić je podneo zahtev za privremeno puštanje na slobodu. Tužilac je 7. aprila 2004. podneo odgovor kojim se suprotstavio zahtevu.

Dana 30. januara 2004, g. Simatović je podneo zahtev za privremeno puštanje na slobodu. Odgovor tužioca kojim se suprotstavlja zahtevu podnet je 13. februara 2004.

Pretresi u vezi sa oba zahteva održani su 10. i 11. maja i 25. i 26. maja 2004.

Pretresno veće je 28. jula 2004. donelo dve odvojene odluke odobravajući oba zahteva za privremeno puštanje na slobodu. Dana 29. jula 2004, Tužilaštvo je podnelo zahtev za odlaganje izvršenja odluka koji je Pretresno veće istog dana odobrilo.

Dana 6. septembra 2004, obojica optuženih su podneli žalbe Žalbenom veću protiv odlaganja izvršenja odluka o privremenom puštanju na slobodu. Žalbeno veće je 29. septembra 2004. odbacilo te žalbe.

Tužilaštvo je 8. oktobra 2004. podnelo dve žalbe protiv odluka o privremenom puštanju na slobodu.

Integralni tekst odluka Žalbenog veća je dostupan na Internet stranici MKSJ-a: www.icty.org
Štampane kopije se mogu dobiti od Službe za informisanje.