Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Objelodanjena optužnica protiv Zdravka Tolimira

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT

Haag, 25. februara 2005.
CVO/P.I.S./939t

OBJELODANJENA OPTUŽNICA PROTIV ZDRAVKA TOLIMIRA

Danas, 25. februara 2005., Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju objelodanio je detalje optužbi protiv Zdravka Tolimira. Optužnicu, kojom se takođe terete Milan Gvero i Radivoje Miletić, potvrdio je sudija Liu 10. februara 2005.

U optužnici se navodi da je u periodu u kojem su se desili događaji navedeni u njoj, Zdravko Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba VRS-a. Na tom položaju Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću.

Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Zdravko Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao je u sprovođenju tog plana, kako je izloženo u optužnici.

Prema navodima optužnice, Zdravko Tolimir snosi individualnu krivičnu odgovornost za djela ili propuste svojih podređenih, u skladu sa članom 7(1) Statuta Međunarodnog suda. To znači da je on počinio, planirao, poticao, naredio ili na drugi način pomogao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje krivičnih djela koja se terete. Zdravko Tolimir se tereti po sljedećim tačkama optužnice:

četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (član 5 – ubistvo; progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; druga nehumana djela (prisilno premještanje); deportacija) i po jednoj tački za kršenja zakona i običaja ratovanja (član 3 – ubistvo).

Integralni tekst optužnice: http://www.icty.org/case/tolimir/4#ind