Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Novo obaveštenje predsednika suda u vezi sa smrću slobodana Miloševića

Novo obaveštenje predsednika suda u vezi sa smrću slobodana Miloševića

Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PREDSEDNIK

Hag, 17. mart 2006.

FP/MOW/1056t


NOVO OBAVEŠTENJE PREDSEDNIKA SUDA U VEZI SA SMRĆU SLOBODANA MILOŠEVIĆAU nastavku se nalazi integralni tekst izjave predsednika Pocara na današnjoj konferenciji za štampu.


U vezi s izjavom koju sam dao u nedelju, 12. marta 2006, želeo bih da vas obavestim o statusu istrage koju vode holandske vlasti, tačnije, Holandski forenzički institut, te interne istrage Međunarodnog suda o smrti Slobodana Miloševića.


Kao što sam ranije napomenuo, prema Pravilniku o pritvoru Međunarodnog suda, istragu vrše vlasti zemlje domaćina, Holandije, u skladu s njihovim zakonom i nezavisno od Međunarodnog suda. S obzirom na to da holandski stručnjaci sudske medicine koji su pregledali Slobodana Miloševića u subotu, 11. marta, nisu mogli da ustanove uzrok smrti, naloženo je da se izvrši obdukcija, kako zahteva holandski zakon. Obdukcija je obavljena u nedelju poslepodne, 12. marta, a dva patologa iz Beograda prisustvovala su postupku.


U nedelju naveče, 12. marta, Međunarodni sud je primio kratki rezime rezultata obdukcije. Prema patolozima, uzrok smrti Slobodana Miloševića bio je “miokardijalni infarkt“. Nadalje, patolozi su ustanovili dva srčana oboljenja od kojih je Slobodan Milošević bolovao, što bi, kako su izjavili, moglo da objasni srčani udar. Ove sedmice sastao sam se s timom ruskih patologa koji su pregledali izveštaj o obdukciji i koji su me obavestili da je, po njihovom mišljenju, postupak obavljen na najvišem nivou i da se u potpunosti slažu s rezultatima. Obavešten sam da srpski patolozi imaju isto mišljenje.


U međuvremenu, dao sam zadatak jednom pretresnom veću da pregleda određene poverljive materijale podnesene u predmetu protiv Slobodana Miloševića kako bi se ukinuo poverljivi status tih materijala u svrhu omogućavanja pristupa nizozemskim vlastima i internom istražnom timu Međunarodnog suda. Juče je to pretresno veće naložilo da im se odobri puni pristup spisima u predmetu Milošević.


Pored obdukcije, holandske vlasti su obavile i toksikološko ispitivanje. Danas smo primili privremeni izveštaj za čije sam obelodanjivanje ovlašćen. [Predsednik je pročitao rezultate koji se nalaze u prilogu.]


Želeo bih da se ovom prilikom zahvalim holandskim vlastima na naporima koje su uložili da ubrzaju svoju istragu.


Kao što sam već izjavio, osim nezavisne istrage koju vode holandske vlasti, u subotu, 11. marta, naložio sam da Međunarodni sud sprovede kompletnu istragu na najvišem nivou. Imenovao sam potpredsednika Međunarodnog suda, sudiju Kevina Parkera, da predvodi tu istragu. Istraga potpredsednika je uveliko u toku, uz pomoć visoko rangiranih, iskusnih službenika Međunarodnog suda, te u punoj saradnji sa Sekretarijatom i upravnikom Pritvorske jedinice UN. Potpredsednik me je obavestio da može potrajati nekoliko nedelja dok se neka pitanja temeljito ispitaju. U tom slučaju, očekujem privremeni izveštaj što je pre moguće.


Primetio sam u medijima spekulacije u pogledu upravljanja Pritvorskom jedinicom UN. Imam puno poverenje u profesionalnost upravnika Pritvorske jedinice i njegovog osoblja. To je potvrđeno temeljitim i čestim inspekcijama Pritvorske jedinice UN koje obavljaju ugledni nezavisni organi. Dosledno su izveštavali da uslovi u Pritvorskoj jedinici odgovaraju najvišim standardima.


Ipak, da bismo osigurali punu transparentnost, sekretar je naložio još jednu spoljnu reviziju Pritvorske jedinice UN, i trenutno smo u postupku okončanja priprema za nju. Ta bi revizija trebalo da počne sledeće sedmice.


Želeo bih da ponovim da Međunarodni sud žali zbog smrti Slobodana Miloševića i činjenice da u predmetu protiv njega neće biti donesena presuda. Prihvatamo da je ovo bio važan predmet. Ipak, to nije jedini važan predmet koji sudije Međunarodnog suda imaju pred sobom. Nastavljamo da sudimo najviše rangiranim osoboma optuženim da su izvršili najteže zločine protiv žrtava Srba, Hrvata, bosanskih Muslimana, Albanaca i drugih u bivšoj Jugoslaviji. Na kraju, želeo bih da naglasim da Međunarodni sud i dalje ostaje u potpunosti posvećen ispunjenju svog mandata, koji je od presudne važnosti, da u ovim predmetima sprovede pravdu što je pravičnije i brže moguće.


Pogledajte preliminarne nalaze u vezi sa smrću S. Miloševića koje je izdalo Okružno javno tužilaštvo u Hagu


*****


Kontakt brojevi Kancelarije za medije:

+31 70 512 5343/5356/8752