Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Početak suđenja Stanišiću i Simatoviću zakazan za 10. mart 2008.

Početak suđenja Stanišiću i Simatoviću zakazan za 10. mart 2008.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Hag, 6. mart 2008.
VE/MOW/PA328t

 

POČETAK SUĐENJA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU ZAKAZAN ZA 10 MART 2008.

            Početak suđenja Jovici Stanišiću, bivšem bliskom saradniku Slobodana Miloševića, srpskog lidera za vreme ratova, i Franku Simatoviću, komandantu elitnih srpskih snaga, zakazan je za ponedeljak, 10. mart 2008. u 14:15 u Sudnici III i otpočeće uvodnom rečju Tužilaštva.

Stanišić i Simatović se terete za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine. Simatović je bio komandant Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti tokom relevantnog perioda.

Tužilaštvo tvrdi da su njih dvojica učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja u Hrvatskoj I Bosni I Hercegovini.

Među drugim učesnicima u udrženom zločinačkom poduhvatu bili su, kako se tvrdi, Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj. Cilj udruženog zločinačkog poduhvata, po Tužilaštvu, trebao je biti postignut putem progona, ubistava, deportacija i prisilnih premeštanja.

Stanišić i Simatović se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali zločine koje su počinile tajne jedinice, koje su samostalno ili u sprezi sa drugim srpskim snagama napadale i preuzimale kontrolu nad gradovima i selima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su naoružane jedinice obučavane i kasnije raspoređivane u specijale jedinice. 

          Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem/Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Optužbe navedene u Optužnici uključuju ubistva počinjena u Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Bruškoj, Dalju i Erdutu u Hrvatskoj, i Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku u Bosni i Hercegovini, kao i ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabeležili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Istorijat:

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je u maju 2003. godine. Srpske vlasti su prebacile Stanišića u pritvor MKSJ-a u junu, a Simatovića u maju 2003. godine. Obojica su se u junu 2003. godine izjasnila da nisu kriva ni po jednoj od tačaka optužnice.

Privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću odobreno je 3. decembra 2004., a u Pritvorsku jedinicu su se vratili 11. februara 2008. godine.

*****

Celokupni tekst ove optužnice možete pronaći na: http://www.icty.org/case/stanisic_simatovic/4#ind
 

 Dešavanja u sudnici se mogu pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/