Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Odložen početak suđenja Stanišiću i Simatoviću

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 18. mart 2008.
NJ/MOW/PR1230t


ODGOĐEN POČETAK SUĐENJA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU


Pretresno veće III danas je odgodilo početak suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zbog Stanišićevog zdravstvenog stanja.

Pretres na kojem će sudije ponovo razmotriti zdravstveno stanje optuženog zakazan je za 1. april 2008. godine.

U izveštaju lekara Pritvorske jedinice MKSJ-a stoji da Stanišić boluje od upale karličnog rezervoara (pouchitis), osteoporoze i ima kamen u bubregu, a takođe se leči i od depresije.

Predsedavajući sudija Patrick Robinson naložio da optuženog pregleda nezavisni psihijatar kojeg će imenovati sekretarijat Suda i koji će sastaviti izveštaj koji treba poslati Pretresnom veću do ponedeljka 31. marta 2008. godine. Stručni nalaz gastroenterologa, kao i sedmični izveštaj lekara Pritvorske jedinice treba da budu dostavljeni do istog datuma. 

Stanišić i Simatović, visoki zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, terete se za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine. 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org