Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Beogradska premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 24. april 2012.
VE/CS/PR1494t

Beogradska premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju

 

Outreach program Međunarodnog suda juče je održao premijeru svog dugometražnog dokumentarnog filma "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Srbija. Projekciji je prisustvovalo 60 gostiju, među kojima su bili predstavnici Vlade Srbije, predstavnici ambasada i nevladinih organizacija i novinari.
     
Ovaj dokumentarni film govori o istragama zločina seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji i dostignućima Međunarodnog suda, koji je uspostavio presedan u presuđivanju za zločine te vrste. Film uključuje intervjue s bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka i osoba koje su preživele seksualno nasilje, koje su hrabro svedočile na suđenjima.

Prisustna na premijeri, istoričarka iz Fonda za humanitarno pravo Marija Tompa izjavila je: "U oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije silovanje i seksualno nasilje predstavljalo je jedno od najmonstruoznijih oružja, koje je korišćeno sa specifičnom namerom da se uništi dostojanstvo žrtava i nanesu im se trajne patnje. Stoga je važna činjenica da su ovi zločini procesuirani pred Međunarodnim sudom, te da im je posvećena velika pažnja. Ono što ne smemo zaboraviti jeste hrabrost žrtava, svedokinja i svedoka koji su bili spremni da svedoče protiv onih koji su im naneli trajnu patnju i da odgovorne suoče sa istinom o zločinima koje su počinili."
 

Nakon projekcije organizovana je diskusija za okruglim stolom. Među učesnicima su bili Nerma Jelačić, šefica Outreach programa MKSJ, Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, sudija Snežana Nikolić Garotić iz Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Miloš Urošević i Marija Perković, aktivisti nevladine organizacije Žene u crnom. Panelisti su razgovarali o pitanjima u vezi s krivičnim gonjenjem i presuđivanjem za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu pred sudovima u Srbiji, između ostalog i o izazovima, nedostacima i naporima da se ostvari pravda i satisfakcija za žrtve seksualnog nasilja počinjenog tokom rata u Srbiji. Učesnici su takođe govorili o pravima žrtava i obavezama država da obezbede pozivanje na odgovornost za zločine seksualnog nasilja počinjenog u ratu.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarac će biti distribuiran udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regionu, uz prikazivanje na važnijim televizijskim stanicama koje je planirano za ovu godinu.

Realizacija ovog dokumentarnog filma predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana, kao i da podstakne razumevanje tih zločina i onoga što je MKSJ postigao.

***

Foršpan dokumentarnog filma

Outreach program Međunarodnog suda

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu