Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac Outreach programa o Višegradu prikazan u Haagu

Međunarodni sud | | Haag |

Najnoviji dokumentarni film u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda, Zločini pred Tribunalom – Višegrad, imao je premijeru svoje engleske verzije u prošli petak u instituciji Humanity House u Haagu. Ovaj film donosi priču o sudskom epilogu etničkog čišćenja koje je zapljusnulo gradić Višegrad u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine.

Projekciji su prisustvovali diplomate, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore. Želeći gostima dobrodošlicu, šef Službe za komunikacije MKSJ, Eldar Subašić, istakao je da je cilj Outreach programa da “objasni rad Međunarodnog suda i da ga učini relevantnijim ljudima čiji su životi direktno pogođeni zločinima u nadležnosti MKSJ-a, i da im, nadamo se, pomogne u ponovnoj izgradnji njihovih zajednica”.

Nakon projekcije publika je postavljala pitanja producentima ovog dokumentarnog filma. Objašnjavajući da ovaj dokumentarac donosi priču o zločinima počinjenim u Višegradu kroz svjedočanstva žrtava i svjedoka, sudske presude i intervjue s ključnim akterima u tim postupcima, producent filma Steve Coulson je izjavio da se nada da “rad Međunarodnog suda i njegovo predstavljanje kroz ovakve filmove žrtvama može donijeti osjećaj pravde".

Petar Finci, producent dokumentarnih filmova Outreach programa, istakao je da se, šest godina nakon što je prikazan prvi dokumentarac u produkciji Outreach programa, ovi filmovi koriste kao obrazovna pomagala u učionicama od Argentine preko Južnoafričke Republike do bivše Jugoslavije.

Zločini pred Tribunalom: Višegrad peti je u nizu dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ-a, koji imaju za cilj da približe rad i postignuća Međunarodnog suda publici na prostoru bivše Jugoslavije i širom svijeta. Ovaj film je prethodno prikazan u Sarajevu, Bosna i Hercegovina i u Beogradu, Srbija.

Ovaj dokumentarni film dostupan je online na engleskom i na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku (bhs). Cjelokupna serija dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa može se pogledati na websiteu Međunarodnog suda.

Projekcija dokumentarnog filma o Višegradu predstavlja dio Dijaloga o naslijeđu MKSJ-a, niza skupova organizovanih da bi se omogućile debate o radu suda i njegovim postignućima, s obzirom da se Međunarodni sud približava okončanju svog mandata.

Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.