Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zločini pred Tribunalom: Višegrad

Vatrena stihija paravojnog nasilja pred sudom

Prije burnog raspada bivše Jugoslavije, opština Višegrad, u istočnoj Bosni i Hercegovini, bila je mirna multietnička zajednica. Višegrad je nekoć bio poznat po čuvenom mostu podignutom za vrijeme otomanske imperije. Danas je poznat kao poprište nekih od najstrašnijih zločina počinjenih u ovom ratom razorenom regionu.

Početkom 1992. godine, nekoliko mjeseci nakon što su etničke napetosti eskalirale u užasne sukobe u Bosni i Hercegovini, one su dostigle tačku ključanja u Višegradu. Počeli su sistematski napadi, ubijanja i mučenja Muslimana u Višegradu, što je dovelo do ogromne promjene u broju stanovnika, odnosno gotovo potpunog nestanka muslimanskog stanovništva na tom području. Istrage o tim zločinima rezultirale su krivičnim gonjenjem lica koja su lično počinila zločine navedene u optužnici.

Ovaj dokumentarni film daje uvid u istrage, krivično gonjenje i ishode sudskih postupaka u vezi s tim zločinima. 

Kroz iskaze svjedoka iz prve ruke, presude pretresnih i Žalbenog vijeća, kao i razgovore s akterima, Zločini pred Tribunalom: Višegrad, donosi  snažnu priču o odgovoru pravosuđa na val etničkog čišćenja koji je pomeo ovu opštinu.