Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ viđen dječjim očima

Kako zamišljate pravdu? Čime se bavi Tribunal? Da li će suđenja za ratne zločine doprinijeti pomirenju u Bosni i Hercegovini?

Ova pitanja su postavljena djeci uzrasta od 7 do 14 godina tokom radionice MKSJ-a organizovane u sklopu ‘Sarajevo Kids festivala’ koji se održava svake godine. Od 2013. godine projekat Outreach programa namijenjen mladima proširen je kako bi uključio i djecu ovog uzrasta.

Svake godine za vrijeme radionica na stotine djece iz čitave BiH provode vrijeme s predstavnicima Outreach programa. Oni im pokazuju fotografije ratnih događaja i postupaka pred MKSJ-om prikladne njihovom uzrastu, koje onda služe kao pokretač šire diskusije o ratu i njegovim posljedicama.

Djeca se podstiču da crtežima izraze svoja mišljenja o pravdi i potrebi da se vode suđenja za ratne zločine. Njihovi odgovori puni entuzijazma, kao i crteži koje su nacrtali, pokazuju da su djeca rođena nakon rata vrlo zainteresovana za događaje iz devedesetih godina XX vijeka i za obnovu svojih zajednica nakon sukoba, kao i da imaju sopstvena viđenja o tome.

Izbor crteža predstavljen u ovim galerijama nudi nam pogled na međunarodnu pravdu i rad MKSJ-a iz dječije perspektive i poziva nas da razmislimo o porukama koje ti crteži nose.

Sarajevo Kids Festival, 2014.

Ostale galerije

Sarajevo Kids Festival, 2013.