Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Približavanje MKSJ-a zajednicama u BiH - Brčko

  Serija fotografija koje prikazuju Gorana Jelisića kako izvšava ubistvo
  


Masovna grobnica na području Brčkog

Brčko je lučki grad na rijeci Savi na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. U aprilu 1992. godine srpske snage su preuzele kontrolu nad ovom strateški važnom opštinom koja povezuje prostore pod srpskom kontrolom u zapadnoj Bosni i Hercegovini s istočnom Bosnom i Srbijom.
 
U sistemski organizovanim operacijama protiv nesrpskog stanovništva, srpske snage su proterale hrvatske i muslimanske stanovnike iz njihovih domova i zatočile na stotine civila na raznim lokacijama u gradu. U logorima kao što je Luka, zatočenici su sistematski ubijani, mučeni, premlaćivani i zlostavljani na druge načine.
 
Da nije bilo hrabrosti svjedoka i žrtava koji su bili spremni da nam ispričaju svoju priču, ne bismo se mogli nadati da ćemo svoj posao valjano obaviti.

Bernard O'Donnell,
vođa istražnog tima,
Tužilaštvo, MKSJ

Konferencija u Brčkom omogućila je Međunarodnom sudu da upozna zainteresovane strane – asocijacije žrtava, opštinske vlasti, zvaničnike pravosuđa i policije, kao i lokalne političare i predstavnike civilnog društva – s detaljnom i sveobuhvatnom slikom aktivnosti Međunarodnog suda u vezi s navodima o ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava počinjenim na tom području tokom oružanog sukoba od 1992. do 1995. godine.

Obilno se koristeći raznim dokaznim predmetima predočenim u postupcima na MKSJ-u, predstavnici Međunarodnog suda bili su u mogućnosti da pruže uvid u pomne i detaljne istrage koje je vodio Međunarodni sud i objasne kako su navodi o ubistvima, premlaćivanjima, silovanjima, nečovječnim uslovima i pljačkama civila dokazani pred sudom.

U predmetima protiv Gorana Jelisića i Ranka Češića oba optužena su proglašena krivim za povrede zakona ili običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti i izrečene su im kazne od 40 odnosno 18 godina zatvora.
 
Reakcije publike su ukazale na potrebu da se nastavi s nastojanjima da se počinioci svih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtava ili počinilaca, izvedu pred sud. Predstavnici MKSJ-a ponovo su izrazili spremnost Međunarodnog suda da nastavi činiti sve što može kako bi pomogao nacionalnim vlastima u pokretanju novih krivičnih postupaka.
 
Ovaj prikaz sadrži sažetak svih aktivnosti koristeći se transkriptima konferencije, uključujući uvodna izlaganja, prezentacije zaposlenih na Međunarodnom sudu, fotografije korištene kao dokazni materijal u predmetima i pitanja publike.

 

Predmet Goran Jelisić

  Predmet Ranko Češić


G. Jelisić
Podaci o predmetu

Pravni dokumenti

 
R. Češić
Podaci o predmetu

  Pravni dokumenti

Prizanje krivice

 
Drugi MKSJ predmeti koji se odnose na područje Brčkog:
Karadžić Krajišnik Milošević, SlobodanMladićPlavšićŽupljanin i Stanišić