Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Program Outreach

Osnivanjem Outreach programa, Međunarodni sud je prepoznao da ima ulogu u procesu suočavanja s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji.

Outreach program Međunarodnog suda je ključ odnosa ove institucije s regionom bivše Jugoslavije. Tokom preostalih godina mandata MKSJ, ovaj odnos će postati značajniji nego ikad.

S hapšenjem, tokom 2011. godine, poslednje dvojice optuženih koji su bili u bekstvu, i velikim brojem optuženih visokog ranga kojima se trenutno sudi, nasleđe Međunarodnog suda poprima svoje konačne obrise. Predstojeći period predstavlja konačnu priliku za rad sa zajednicama u regionu kako bi se predstavila dostignuća Međunarodnog suda i obezbedilo trajanje njegovog nasleđa u budućnosti. Poslednjih godina mandata Međunarodnog suda biće organizovana opsežna i metodična informaciona kampanja usmerena ka regionu koju će predvoditi Outreach program.

Osnivanje Outreach programa 1999. godine, šest godina nakon što je MKSJ počeo s radom, bila je prekretnica u sazrevanju Međunarodnog suda. Bio je to znak da je sud postao u potpunosti svestan da će njegov rad odzvanjati mnogo dalje od pravosudnog mandata utvrđivanja krivice ili nevinosti optuženih pojedinaca. Osnivanjem Outreach programa, Međunarodni sud je prepoznao da ima ulogu u procesu suočavanja s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji, što predstavlja jedan od ključnih izazova za društva koja su prošla kroz sukobe.

Outreach program je danas savremen i robustan program, koji poseduje specijalistička znanja potrebna da bi se ispunio mandat Međunarodnog suda da doprinese miru i bezbednosti u regionu. Njegova misija je da u praksi primeni princip transparentne pravde: da bi pravda zaista bila ostvarena, mora se videti da se ona ostvaruje.
 


 
Outreach program se održava zahvaljujući velikodušnoj pomoći Evropske Unije     

Outreach program za mlade podržava Ministarstvo spoljnih poslova Finske
 
 

 

Svake godine na hiljade ljudi dolaze u neposredan kontakt s Međunarodnim sudom kroz mnoštvo aktivnosti. Ove aktivnosti uključuju izgradnju kapaciteta nacionalnih pravosudnih sistema, rad s mladima, lokalnim zajednicama i medijima, posete MKSJ i izradu širokog spektra informativnih materijala, multimedijalnih sadržaja na vebsajtu i na društvenim mrežama. Ovim aktivnostima Outreach program ne samo da informiše, već takođe i sluša i podstiče na dijalog. Na kraju krajeva, oblik i uspeh nasleđa Međunarodnog suda u borbi protiv nekažnjivosti i u nastojanjima da se suoči s prošlošću odrediće same lokalne zajednice.

Međunarodni sud se oslanja na spoljne izvore finansiranja kako bi Outreach program nastavio da funkcioniše, a Evropska unija velikodušno i dugoročno podržava ovaj program. Potrebna je dodatna podrška kako bi se sproveli važni projekti koji će obezbediti da napori Međunarodnog suda da osigura mir i bezbednost u regionu nastave da daju plodove u narednim generacijama.