Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna

Susjedi jedni protiv drugih.

Početkom 1993. godine, u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni izbio je rat između snaga bosanskih Hrvata i Muslimana, bivših saveznika u ratu protiv Srba, uz učešće susjedne Hrvatske na jednoj i stranih mudžahedina na drugoj strani. Užasni zločini protiv civila redovno su se događali pred očima mirovnih snaga UN-a i međunarodnih televizijskih ekipa.

Istrage zločina počinjenih na obje strane počele su još dok su se zločini i dalje događali. Zato ne iznenađuje činjenica da su se neke od prvih optužnica koje je podiglo Tužilaštvo novoosnovanog Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju odnosile na zločine počinjene u srednjoj Bosni.

Kroz razgovore sa akterima i video zapise sa suđenja, Zločini pred Tribunalom: srednja Bosna opisuje otkrivanje zločina, Tribunalove istrage koje su uslijedile i teški put koji je prijeđen kako bi se ustanovile činjenice o tome šta se dogodilo. To je priča o ranim danima savremenog sistema međunarodne pravde.