Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa MKSJ Njihovim očima: svjedoci pravde prikazan u Hagu

TRIBUNAL
Press Release
(Exclusively for the use of the media. Not an official document.)
Hag, 27 jun 2014
CS/CT/PR1605e

Dokumentarni film Outreach programa MKSJ Njihovim očima: svjedoci pravde prikazan u Hagu

Treći dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda Njihovim očima: svjedoci pravde, prikazan je juče na Međunarodnom sudu pred publikom u kojoj su bili ambasadori, zvaničnici vlada i sudije. Ovaj dokumentarni film predstavlja priče petoro svedoka koji su svedočili pred MKSJ, ističe njihovu hrabrost i bavi se pitanjem važnosti neposrednog svedočenja u kontekstu međunarodne pravde.

Obraćajući se gostima na projekciji, predsednik Meron je izjavio: “Ovaj dokumentarni film (…) pruža dragoceni uvid u lična i duboko traumatična iskustva nekoliko hiljada svedoka koji su iz daleka došli u Hag kako bi svedočili u postupcima pred Međunarodnim sudom. Nije potrebno posebno naglašavati presudnu važnost svedočenja svedoka za ovaj Međunarodni sud tokom prethodnih dvadeset godina”.

Nakon projekcije je usledila panel diskusija, a gosti su takođe imali priliku da postavljaju pitanja. Među panelistima su bili Petar Finci, jedan od producenata ovog dokumentarnog filma, Nerma Jelačić, šefica Službe za komunikacije Međunarodnog suda, i Helena Vranov Schoorl, šefica Službe za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima MKSJ. Panelisti su govorili o radu na ovom filmu, važnosti ovog projekta za Outreach i nasleđe Međunarodnog suda, kao i mehanizmima podrške za žrtve i svedoke koji obezbeđuju njihovu dobrobit dok svedoče pred sudom.

Nakon diskusije koja je usledila, njegova ekselencija Ahmet Halilović, ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji, istakao je značaj poruke koju film nosi sa sobom, a to je da se ne treba plašiti da se govori o zločinu, te da pravda na kraju pobeđuje. “Potrebno je govoriti o onome što se desilo, i ne dozvoliti da krivci ostanu neosuđeni”.

Claudia Perdomo, šefica Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda, naglasila je važnost ovakvih projekata. Bez ulaganja u komunikacije međunarodni i drugi sudovi neće imati nikakav uticaj. Takođe je dodala: "Morate se zapitati, da li smo tu samo da bismo ostvarivali pravdu, ili da bismo ostvarivali pravdu kako bismo uticali na svet, i da ljudima kažemo da se takvi zločini više nikada ne smeju ponoviti?"

Njihovim očima: svjedoci pravde premijerno je prikazan u novembru prošle godine tokom konferencije povodom obeležavanja 20. godišnjice Međunarodnog suda održane u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Od tada je, u sklopu nastojanja da se rad Međunarodnog suda približi pogođenim zajednicama i međunarodnoj javnosti, distribuiran udruženjima žrtava, školama i partnerskim nevladinim organizacijama u bivšoj Jugoslaviji i šire. Realizacija dokumentarnih filmova predstavlja deo napora Međunarodnog suda da razvije svest o ulozi MKSJ u suđenju optuženima za zločine počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Outreach program velikodušno podržava Evropska unija.
 


Za dodatne informacije ovom i drugim projektima Outreach programa molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šeficom Službe za komunikacije MKSJ, na +31 70 5125580 ili na adresi jelacic [at] un.org ()

Outreach program Međunarodnog suda