Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa o zločinima u Prijedoru premijerno prikazan u Novom Sadu, Beogradu i Sarajevu

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
Haag, 19. april 2013.
VE/CS/PR1559t

Dokumentarni film Outreach programa o zločinima u Prijedoru premijerno prikazan u Novom Sadu, Beogradu i Sarajevu

Drugi u nizu dokumentarnih filmova Outreach programa MKSJ-a premijerno je prikazan u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Projekcijama filma "Zločini pred Tribunalom: Prijedor" u Novom Sadu, Beogradu i Sarajevu prisustvovalo je preko 150 gostiju, uključujući predstavnike vlasti, ambasada i nevladinih organizacija, kao i novinare.

Komentarišući vrijednost ovog dokumentarnog filma, predsjednik MKSJ-a sudija Theodor Meron je izjavio: “Kako se rad Međunarodnog suda približava kraju važno je da njegov rad bude dostupan u oblicima koji su pristupačni široj javnosti. Serija dokumentarnih filmova Outreach progama predstavlja važan korak ka obezbjeđivanju te pristupačnosti.

Ovaj dokumentarni je koncentrisan na predmete vođene pred Međunarodnim sudom koji se tiču zločina počinjenih na području Prijedora. Kroz svjedočenja žrtava i brojne materijale korištene u sudskim procesima ovaj film rekonstruiše ratne zločine počinjene u Prijedoru, kao i način na koji su oni otkriveni, kasnije procesuirani pred Međunarodnim sudom i kako su u vezi s njima donošene presude.

Novinarka TV Vojvodina Milena Dragić, koja je prisustvovala projekciji u Novom Sadu, kazala je: “Iako se trudim da redovno dolazim na događaje koji se bave zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije, šokirana sam činjenicom da su u Prijedoru postojali logori koji podsjećaju na one iz Drugog svjetskog rata.

Poslije projekcije u Beogradu održana je panel-diskusija u kojoj su učestvovali Nerma Jelačić, šefica Službe za komunikacije MKSJ-a; Petar Finci, režiser i producent filma, MKSJ, i predstavnici udruženja Heartefact Fond.

Panelisti su govorili o važnosti utvrđivanja činjenica o zločinima koji su počinjeni u bivšoj Jugoslaviji i postojanja mehanizama tranzicijske pravde. Istakli su važnost toga da rad Međunarodnog suda bude dostupan kako bi se obezbijedila bolja budućnost za generacije koje dolaze.

Poslije projekcije filma u Beogradu, Nataša Govedarica, koordinator projekta Heartefact Fond izjavila je: “Drago mi je da je Tribunal prepoznao važnost outreach-a i njegove bogate arhive koja će ostati po završetku njegovog rada. Cijenim napor Tribunala da utvrđene činjenice približi publici.

“Outreach program je napravio veoma edukativan dokumentarni film prožet emocijama koji objašnjava složene istrage zločina izvršenih u Prijedoru. Najvažnije je to da on govori o onima koji su preživjeli te strahote. Ta svjedočenja su vrlo potresna, a njihov značaj nemjerljiv. Nadam se da će ovaj dokumentarac biti samo jedan u nizu filmova koji će omogućiti budućim generacijama da se upoznaju sa činjenicama utvrđenim pred Međunarodnim sudom”, izjavila je Anisa Sućeska-Vekić, direktorica Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini, poslije projekcije u Sarajevu.

Primjerci ovog dokumentarnog filma, dostupnog na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom (b/h/s), biće dostavljeni udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u bivšoj Jugoslaviji, a u ovoj godini je planirano i njegovo prikazivanje na glavnim TV stanicama.

Zločini pred Tribunalom: Prijedor” je drugi dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa. Prvi dokumentarni film o istorijskoj ulozi Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu prikazan je prošle godine širom bivše Jugoslavije.

Realizacija dokumentarnih filmova predstavlja dio napora Međunarodnog suda da učini dostupnim informacije proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ-om i razvije svijest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.