Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Domagoj Margetić osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja suda

Domagoj Margetić osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja suda

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRETRESNO VIJEĆE

Den Haag, 7. veljače 2007.
CT/MOW/1145t

DOMAGOJ MARGETIĆ OSUĐEN NA TRI MJESECA ZATVORA ZBOG NEPOŠTIVANJA SUDA

Raspravno vijeće proglasilo je Domagoja Margetića krivim za nepoštivanje Međunarodnog suda zbog objavljivanja popisa imena zaštićenih svjedoka i osudilo ga na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 eura.

Domagoj Margetić, slobodni novinar iz Hrvatske, proglašen je krivim zbog uticanja na svjedoke tako što je objavio povjerljivi popis sjvedoka sa imenima i drugim podacima na svojoj internetskoj stranici između 7. srpnja i 2. kolovoza 2006. Raspravno vijeće je takođe našlo da je on to učinio i pored izričitog upozorenja da je taj material povjerljiv i da podliježe sudskim nalozima koji zabranjuju njegovo objavljivanje.

Raspravno vijeće se uvjerilo da je Margetić znao da utiče na svjedoke te da su mnogi svjedoci zaštićeni zbog njihove osjetljivosti. Takođe je znao da je postojala mogučnost da će objavljivanje tog popisa odvratiti svjedoke od buduće suradnje sa Međunarodnim sudom, uticati da njihova svjedočenja ne budu slobodna ili ih izložiti prijetnjama i zastrašivanju.

Prilikom određivanja kazne, Raspravno vijeće je uzelo u obzir da je Margetić objavio informacije koje se tiču znatnog broja zaštičenih svjedoka, kao i lične i psihološke posljedice koje je takvo objelodanjivanje imalo na živote bar trojice zaštićenih svjedoka.

U kaznu će mu biti uračunata 34 dana koja je proveo u pritvoru u Hrvatskoj.

Međunarodni sud je vodio postupke zbog nepoštivanja suda protiv 19 osoba, među kojima se nalaze optuženi, branioci, svjedoci, novinari i drugi, po optužbama koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje davanja odgovora na pitanja postavljena u sudnici, otkrivanje povjerljivih sudskih dokumenata i povrijede zaštitnih mjera.
 

Kompletan sažetak presude možete naći na adresi:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_margetic/tjug/bcs/090723_presuda.pdf
*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na internetskoj stranici Suda
www.icty.org.