Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragomir Pećanac optužen za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 10. oktobar 2011.
JKE/MOW/PR1449t


Dragomir Pećanac optužen za nepoštovanje suda

 

 

Dragomir Pećanac

Dragomir Pećanac, bivši oficir za bezbjednost i obavještajne poslove pri Generalštabu  Vojske Republike Srpske, optužen je za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po obavezujućem nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svjedoči u predmetu protiv Zdravka Tolimira, ili pokazao dobar razlog zašto to nije mogao uraditi. Njegovo prvo stupanje pred sud obavljeno je jutros u sudnici I.

Pretresno vijeće je Nalog umjesto optužnice za nepoštovanje suda izdalo na povjerljivoj osnovi 21. septembra 2011. godine. U njemu se pominje da je Pećanac, nakon što je 2. septembra obaviješten o sadržaju obavezujućeg naloga subpoena i svojoj obavezi da se pojavi pred Pretresnim vijećem, opstruirao sve pokušaje Međunarodnog suda da obezbijedi njegov siguran transfer do Haaga, tako da se nije pojavio pred Vijećem kako mu je bilo naloženo ni pokazao dobar razlog zbog čega nije mogao da ispuni obavezujući nalog subpoena.

Nalog za hapšenje i nalog o predaji optuženog takođe su izdati 21. septembra 2011. Pećanac je u skladu s ovim nalogom prebačen u nadležnost Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija.

Prilikom svog prvog stupanja pred sud, Pećanac se nije izjasnio o krivici. Prema Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda, optuženi u predmetu za nepoštovanje suda mora se izjasniti o krivici u roku od deset dana od prvog stupanja pred Sud. Tokom pretresa koji je danas održan na suđenju Zdravku Tolimiru, neposredno nakon prvog stupanja Pećanca pred sud, Pećanac je odbio da svjedoči kao svjedok.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu