Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Evropska komisija nastavlja podršku Outreach programu MKSJ

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 17. januar 2011.
VE/MOW/1384t


Evropska komisija nastavlja podršku Outreach programu MKSJ

Tokom jedne od prezentacija Outreach programa MKSJ gimnazijalcima na Kosovu, januar 2010.

Outreach program Međunarodnog suda sa zadovoljstvom objavljuje nastavak podrške Evropske unije njegovom radu na približavanju MKSJ zajednicama u bivšoj Jugoslaviji.

Evropska unija je kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava odobrila milion evra za aktivnosti Outreach programa koje će biti sprovedene u 2011. i 2012. godini širom regiona. Evropska unija već dugi niz godina pomaže Outreach program Međunarodnog suda koji u velikoj meri zavisi od dobrovoljnih donacija.

 Budući da se Međunarodni sud približava kraju svog mandata, Outreach program će dodatno intenzivirati svoje napore da rad Međunarodnog suda učini pristupačnijim i razumljivijim pogođenim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj velikodušan doprinos Evropske unije omogućiće Outreach programu da aktivno sarađuje sa društvenim zajednicama u regionu kroz niz Outreach skupova čime će doprineti javnoj raspravi o radu Međunarodnog suda.

Sekretar Međunarodnog suda, John Hocking je izjavio: "Veoma mi je drago da Evropska unija našem Outreach programu nastavlja da pruža podršku i poverenje koje on zaslužuje. Ulazimo u poslednju fazu mandata Međunarodnog suda, čime se značaj Outreach programa samo povećava. Dostignuća Međunarodnog suda su izuzetno velika i upravo zbog toga moramo obezbediti pojačano prisustvo u regionu putem informativnih kampanja i zdravih debata kako bi učvrstili pozitivno nasleđe koje ćemo ostaviti posle okončanja svog mandata".

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da doprinese boljem razumevanju rada Međunarodnog suda i njegovog značaja na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ovakve vrste, Međunarodni sud je postavio presedan za druge krivične sudove da uvedu slične programe.
 

 

****

Za više informacija o Outreach programu molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, vršiocem dužnosti šefa Službe za medije, outreach i internet stranicu na +31 65 357 8006 ili jelacic [at] un.org ( )

ili posetite
http://www.icty.org/sections/Outreach

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org

Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu