Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Florence Hartmann proglašena krivom za nepoštovanje Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 


Haag, 14. septembar 2009.
NJ/MOW/PR1332e


Florence Hartmann proglašena krivom za nepoštovanje Međunarodnog suda


Florence Hartmann

Specijalno imenovano veće danas je izreklo osuđujuću presudu Florence Hartmann za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što je obelodanila poverljive informacije svesno se oglušujući o nalog sudskog veća.

Izrečena joj je novčana kazna u iznosu 7.000 evra, koju mora da plati u dve rate od po 3.500 evra do 14. oktobra, odnosno 14 novembra 2009. godine.

Hartmannova, nekadašnji portparol bivšeg tužioca Međunarodnog suda, obelodanila je sadržaj, navodni učinak i poverljivu prirodu dve odluke Žalbenog veća u predmetu protiv Slobodana Miloševića u svojoj knjizi, kao i u članku, objavljenim 2007. i 2008. godine.

Specijalno imenovano veće je 27. avgusta 2008. izdalo Nalog umesto optužnice kojim je  optužilo  Hartmannovu po dve tačke za nepoštovanje suda. Prilikom ponovnog stupanja pred sud u novembru 2008. godine, u njeno ime je data izjava da se ne oseća krivom. Suđenje je održano 15, 16. i 17. juna i 1. jula 2009. godine. Završne reči su iznesene 3. jula 2009. godine.

Veće je odbacilo argument da je ista informacija koja je sadržana u dve odluke Žalbenog veća već bila objavljena u javnosti od strane Međunarodnog suda kao i podnosioca zahteva za zaštitne mere. Pored toga Veće je istaklo da “neka odluka ostaje poverljiva sve dok veće eksplicitno ne odluči suprotno”.

Činjenica da je optužena provela šest godina u svojstvu portparola tužioca znači da je bila i te kako svesna toga šta podrazumeva poverljivost neke odluke.

Veće je dalje zaključilo da bi ponašanje optužene moglo odvratiti suverene države od saradnje s Međunarodnim sudom u smislu obezbeđivanja dokaznog materijala.

“To ... utiče na sposobnost Međunarodnog suda da ostvaruje svoju nadležnost u pogledu  krivičnog gonjenja i kažnjavanja teških kršenja humanitarnog prava u skladu sa svojim mandatom”, rekao je predsedavajući sudija Moloto. “Poverenje javnosti u delotvornost zaštitinih mera, naloga i odluka Međunarodnog suda od ključnog je značaja za uspeh u radu”.

Odmeravajući adekvatnu kaznu, Veće je uzelo u obzir potrebu sprečavanja budućeg protivpravnog objavljivanja poverljivih informacija od strane optužene ili bilo koje druge osobe, ali i činjenicu da se objavljena informacija već bila poznata u javnosti.

Međunarodni sud smatra integritet svojih odluka i očuvanje svojih osnovnih sudskih funkcija ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometu sudski proces objavljivanjem poverljivih informacija krivično je gonjeno.


*****

Celokupni tekst sažetka presude dostupan je:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_hartmann/tjug/bcs/090914.pdf

Podaci o ovom predmetu dostupni su na
http://www.icty.org/x/cases/contempt_hartmann/cis/bcs/cis_hartmann_bcs.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org