Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Haška premijera dokumentarnog filma Outreach programa Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna

Međunarodni sud | | Haag |

Engleska verzija četvrtog dugometražnog dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda – Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna – juče je premijerno prikazana u Haškom institutu za globalnu pravdu (The Hague Institute for Global Justice). Projekciji su prisustvovale diplomate, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice, zvaničnici vlada i studenti.

Ovaj dokumentarni film bavi se predmetima vođenim pred Međunarodnim sudom u vezi sa zločinima počinjenim u Lašvanskoj dolini i okolnim područjima od 1993. do 1995. godine. Kroz svjedočenja žrtava, intervjue s učesnicima suđenja i dokumentarne materijale korišćene u dokaznom postupku u sudnici, ovaj film govori o istragama, krivičnom gonjenju i presuđivanju za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni.

U svom uvodnom izlaganju sekretar MKSJ-a i MMKS-a, John Hocking, izjavio je: "Cilj ovog dokumentarnog filma je da postupke pred MKSJ-om učini pristupačnijim svima koji su zainteresovani za naš rad, kao i da učvrsti ključnu vezu između Međunarodnog suda i građana na području bivše Jugoslavije".

Njegova ekselencija Ahmed Halilović, ambasador Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj, nakon toga je naglasio važnost mogućnosti da se do zaključaka MKSJ-a dođe na jednostavan i razumljiv način: "Predstavljanje rada MKSJ-a na jezgrovit i sveobuhvatan način omogućava građanima moje države da bolje razumiju često kompleksna pravna pitanja i da zapravo vide kako se pravda ostvaruje".

Ovaj dokumentarni film je dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku i možete ga pogledati na kanalu Međunarodnog suda na YouTubeu. Cjelokupan serijal dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa možete pogledati na websiteu Međunarodnog suda.

Za dodatne informacije o ovom i drugim projektima Outreach programa molimo vas da stupite u kontakt s gđom. Giorgiom Tortorom, šeficom Službe za odnose s javnošću na adresi tortorag [at] un.org, ili broju +31 70 5125580

Outreach program Međunarodnog suda