Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Italijanski ministar pravde potpisao prvi sporazum o izvršenju kazni kao još jedan pokazatelj pune podrške Italije međunarodnom krivičnom pravosuđu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 6. februar 1997.
CC/PIO/154tItalijanski ministar pravde potpisao prvi sporazum o izvršenju kazni kao još jedan pokazatelj pune podrške Italije međunarodnom krivičnom pravosuđu

Tekst sporazuma

Danas, u četvrtak, 6. februara 1997. godine, italijanski ministar pravde, profesor Giovanni Maria Flick, došao je u službenu posetu Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. U delegaciji su takođe bili Njegova ekselencija g. R. Tallarigo, ambasador Italije u Holandiji i visoki zvaničnici Ministarstva pravde.

Ministar se sastao s predsednikom Međunarodnog suda, sudijom Antoniom Casseseom, kao i sa drugim sudijama Međunarodnog suda, zamenikom tužioca, g. Grahamom Blewittom, sekretarom Suda, gđom Dorotheeom de Sampayo i drugim zvaničnicima Međunarodnog suda. Ministar je takođe posetio sudnicu Međunarodnog suda.

Ministar je, u ime Vlade Italije, potpisao sporazum s Ujedinjenim nacijama o izvršenju kazni koje izrekne Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji u italijanskim zatvorima.

Predsednik je zahvalio ministru na zvaničnoj poseti, koja ilustruje kontinuitet podrške Italije Međunarodnom sudu. Ta podrška je već iskazana privremenim slanjem dvojice iskusnih italijanskih sudija na rad u Međunarodni sud i biće nastavljena drugim sličnim merama. Predsednik je naglasio da je Italija prva članica Ujedinjenih nacija koja je donela zakonsku regulativu za izvršenje kazni i da je, današnjim potpisivanjem postala prva država koja je potpisala sporazum o izvršenju kazni.

Ministar Flick je potvrdio punu podršku Vlade Italije aktivnostima Međunarodnog suda. Takođe je napomenuo da je potpisivanje ovog sporazuma konkretan izraz spremnosti Italije da se kazne izvršavaju u Italiji. Ta spremnost je već izražena usvajanjem Specijalne deklaracije koja je deponovana u Ujedinjenim nacijama. Ministar je dodao da će prilika da se neposredno upozna s aktivnostima Međunarodnog suda koju je imao tokom ove posete biti od posebne koristi Ministarstvu pravde Italije pri donošenju daljih mera smišljenih da pomognu Međunarodnom sudu.

Ministar Flick takođe je istakao da je snažna italijanska podrška ciljevima i aktivnostima Međunarodnog suda u Hagu integralni deo šire promocije koju Italija sprovodi za uspostavljanje međunarodnih sudova, što se vidi iz aktivne uloge koju Italija ima u radu Ujedinjenih nacija na uspostavljanju stalnog Međunarodnog krivičnog suda.

Poseta profesora Flicka je druga zvanična poseta Međunarodnom sudu nekog ministra pravde (ministar pravde Ruske federacije, g. Valentin Kovalyov, posetio je Međunarodni sud 27. marta 1996. godine). Nakon današnje posete u skoroj budućnosti će uslediti zvanične posete Međunarodnom sudu ministara pravde nekoliko država Evropske unije.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu