Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužilaštva u vezi s predloženom izmijenjenom optužnicom protiv Ratka Mladića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

The Hague, 13 May 2010
OK/OTP/1349e

Izjava Tužilaštva u vezi s predloženom izmijenjenom optužnicom protiv Ratka Mladića

Ratko Mladić

Tužilaštvo je u ponedeljak podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Predloženom izmijenjenom optužnicom Ratko Mladić se tereti po 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u vezi s etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., kampanjom terora usmjerenom protiv civila tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995., uzimanjem osoblja UN-a za taoce u maju i junu 1995. i genocidom u Srebrenici u julu 1995.

Kao što se navodi u optužnici, Ratko Mladić je zajedno s Radovanom Karadžićem bio ključni učesnik sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Da bi ostvario taj cilj, Ratko Mladić je djelovao u dogovoru s raznim drugim osobama, u zavisnosti od zločina koji su vršeni na raznim lokacijama i u različito vrijeme, kako se navodi u optužnici.

Kao najviši starješina Vojske bosanskih Srba u ratu, Ratko Mladić je bio nadređen pripadnicima VRS-a i drugim srpskim snagama koje su bile dio VRS-a ili su mu bile podređene. Kao takav, imao je efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u navedenim zločinima. Ratko Mladić se tereti da je planirao, podsticao i naredio svaki od tih zločina.

Prošlo je 18 godina od kada su počinjeni prvi zločini navedeni u ovoj optužnici. Prva optužnica protiv Mladića potvrđena je 25. jula 1995., a on je i dalje u bjekstvu.

Tužilac MKSJ-a poziva Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se obezbijedilo njegovo hapšenje.

To se odavno trebalo dogoditi.


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org