Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužioca Sergea Brammertza povodom 20. godišnjice MKSJ-a

TUŽILAŠTVO
IZJAVA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Haag, 27. maj 2013.

Izjava tužioca Sergea Brammertza povodom 20. godišnjice MKSJ-a

Serge Brammertz, tužilac MKSJ-a

Tužilac Serge Brammertz obratio se prisutnima na skupu koji je održan na Međunarodnom sudu 27. maja 2013. povodom 20. godišnjice njegovog osnivanja od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dao sljedeću izjavu:

"Vaše Veličanstvo, ekselencije, dame i gospodo, drage kolege,

Danas je mnogo toga rečeno o izazovima s kojima se MKSJ susretao i uspjesima koje je postigao tokom proteklih 20 godina. Uspjeli smo da težnje Savjeta bezbjednosti iznesene u Rezoluciji 827 pretvorimo u živu, aktivnu instituciju koja je postavila mnoge dugoročne presedane. Uspjeli smo, uprkos svim preprekama, da sve osobe protiv kojih je MKSJ podigao optužnicu izvedemo pred lice pravde. Takođe smo uspjeli da načelu međunarodne pravde damo snažan zamah koji neće biti lako zaustaviti.

Iako možemo s pravom biti ponosni na dosadašnja dostignuća MKSJ-a, takođe trebamo imati na umu da, za mnoge, događaji od prije 20 godina izgledaju kao da su se juče dogodili. Tu prije svega mislim na hiljade onih koji su preživjeli zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Tokom proteklih godina proveo sam mnoge sate s grupama i pojedincima koji su preživjeli zločine. Za njih, sjećanja na zločine koje su preživjeli i zločine koji su im oduzeli njihove najmilije, uvijek su živa.

Za majku kojoj je sin otrgnut iz naručja u Srebrenici, za zatočenike koji su zlostavljani u logoru Čelebići i za djevojčice iz Foče koje su grupno silovane i prodavane u roblje, za njih, kao i za mnoge druge, 20 godina može se činiti kao 20 dana. Njihov bol, patnja i gubitak i dalje su svakodnevna stvarnost i nadam se da će naše misli danas biti prvenstveno s njima.

Zahvaljujući predmetima vođenim tokom proteklih 20 godina ne samo što je obezbeđeno da pojedinci snose odgovornost za zločine, već su i evidentirani događaji, što će biti važna prepreka revizionizmu u godinama koje slijede. Svjedoci smo upozoravajućih znakova revizionizma u javnim izjavama nekih političara iz zemalja bivše Jugoslavije koji čak i danas veličaju ili negiraju ratne zločine – neki idu toliko daleko da opovrgavaju postojanje genocida u Srebrenici. Takvi komentari daju nam razloga za zabrinutost i istovremeno ističu suštinsku ulogu međunarodne pravde.

Takođe moramo imati na umu da su neki od naših najvažnijih predmeta i dalje u toku. Moramo ostati fokusirani na svoj rad i pozivamo vas, međunarodnu zajednicu, da i dalje budete zainteresovani za naš rad i uključeni u njega – pored mnogih drugih gorućih pitanja koja se tiču međunarodne pravdue i koja zahtijevaju pažnju u današnjem svijetu. Jedna vrlo jasna lekcija iz našeg iskustva na MKSJ-u jeste da, iako krivična gonjenja sama po sebi nisu dovoljna, ona predstavljaju ključni preduslov za obeštećenje i pomirenje.

Bila mi je, a i dalje jeste, velika privilegija da obavljam dužnost tužioca MKSJ-a. U januaru 2008., preuzeo sam službu u punoj funkciji, sa zaposlenima izuzetne stručnosti i posvećenosti mandatu MKSJ-a. U saradnji s partnerima iz međunarodne zajednice ispunili smo zadatak da privedemo pravdi posljednje optužene koji su bili u bjekstvu, te sada privodimo kraju posljednje predmete. Ovi zaposleni zaslužuju naše priznanje i nadam se da će međunarodna zajednica uvideti od kakve ogromne pomoći mogu biti u budućim inicijativama na polju međunarodne pravde.

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da se zahvalim Nizozemskoj na suštinskoj podršci koju nam godinama pruža u našem radu. Vi ste centralni dio istorije MKSJ-a. Prepustiću drugima da govore o organizacijskoj pomoći koju Nizozemska svakodnevno pruža. Ono što želim da istaknem jeste važna uloga koju je Nizozemska odigrala u evropskom kontekstu time što je hapšenje optuženih u bjekstvu stavljala visoko na listu političkih prioriteta. Politika uslovljavanja članstva u EU punom saradnjom s MKSJ-om pokazuje da međunarodna pravda ima veće šanse da prevagne kada postoji čvrsta politička podrška i pozitivni podsticaji za saradnju.

U zaključku, ljudi me često pitaju da li vjerujem da je MKSJ uspješan. Smatram da odgovor na to pitanje treba da daju drugi, i to kasnije, kada naš rad bude u potpunosti okončan. Međutim, mogu reći da, po mom mišljenju, ako želimo da budemo uspješni, moramo da obezbijedimo da mnogi preostali predmeti koji se tiču ratnih zločina budu efikasno proslijeđeni s MKSJ-a na nacionalna tužilaštva u bivšoj Jugoslaviji. Samo u Bosni i Hercegovini postoje stotine predmeta protiv više od 2.500 navodnih počinilaca koji se tek moraju istražiti i krivično goniti. Bez dodatnih napora na nacionalnom i međunarodnom nivou ti predmeti će propasti.

Moramo se zajedno pobrinuti da hiljade i hiljade žrtava tih zločina dobiju obeštećenje koju zaslužuju i koju zahtijeva pravda.

Hvala."