Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužiteljice Carle Del Ponte

Izjava Tužiteljice Carle Del Ponte

Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽILASTVO

Haag, 6 decembar 2006.

CdP/1133e
IZJAVA TUŽITELJICE CARLE DEL PONTEŽelim da objavim da sam imenovala novu glasnogovornicu tužiteljice, gospodju Olgu Kavran.


Gospodju Kavran dobro poznaju svi koji su upućeni u rad Medjunarodnog suda, budući da je bila jedna od ključnih osoba Outreach programa Medjunarodnog suda, te da već više od šest godina radi posao koji se odnosi na komunikacije MKSJ-a. Po struci je pravnik, a ima i iskustvo u odnosima s javnošću i oglašavanju, tako da posjeduje dobru kombinaciju vještina za ovaj posao. Za nas je važno da, pošto dolazi iz Beograda, dobro govori jezik koji ovdje na Medjunarodnom sudu zovemo BHS.


Želeći Olgi dobrodošlicu u Tužilaštvo, sigurna sam da će biti vrijedan član mog tima, i nadam se da će joj dobrodošlicu poželjeti i novinari koji pokrivaju rad Medjunarodnog suda.


Olgi će svakako trebati jedan odredjeni period za preuzimanje i upoznavanje sa specifičnostima rada Tužilaštva, ali dogovorile smo se da će potpuno preuzeti rad s medijima sljedećeg tjedna.


Takodje želim da zahvalim Antonu Nikiforovu za spremnost da preuzme obaveze glasnogovornika od marta ove godine. Anton je odlično radio, vrlo dobro koristeći svoje izuzetno dobro poznavanje regije, i zahvalna sam mu za posao i predanost koju je pokazao. U periodu kada je Anton bio vršitelj dužnosti glasnogovornika suočili smo se s mnogim izazovima, a on je obavljao svoju dužnost s povjerenjem, ozbiljnošću i integritetom. Srećom za nas, Anton se vraća s punim radnim vremenom na svoje radno mjesto Posebnog savjetnika Tužiteljice. Njegov rad izuzetno cijenim, a moje mišljenje dijeli i moj Ured.


*****