Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužiteljice povodom posjete delegacije hrvatske Vlade Međunarodnom sudu

TUŽITELJSTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 9. rujna 2000.
PR/P.I.S./525-t

Izjava tužiteljice povodom posjete delegacije hrvatske Vlade Međunarodnom sudu

Tužiteljica i njeni viši saradnici sastali su se 8. rujna 2000. u Den Haagu s potpredsjednikom vlade Goranom Granićem, ministrom pravosuđa Stjepanom Ivaniševićem i višim predstavnicima Hrvatske radi usklađivanja mehanizama pomoću kojih bi Hrvatska odgovarala na zahtjeve za pomoć Tužiteljstva upućene hrvatskim vlastima.

Istaknuta su dva glavna područja suradnje: pristup svjedocima i dostava dokumenata koji predstavljaju dokazni materijal.

Razgovori koji su se tokom dva dana odvijali u Tužiteljstvu pridonijeli su razjašnjenju određenih teškoća s kojima se suočavala hrvatska Vlada odgovarajući na postojeće naloge i zahtjeve.

Tužiteljica je osvjedočena da je u razgovorima postignut napredak po svim pitanjima koja su razmatrana i da će dogovorene procedure omogućiti da se sve kreće puno brže da bi se ispunili zahtjevi vezani za krivične postupke i istrage koje su u toku.