Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izricanje presude u predmetu Krajišnik

Izricanje presude u predmetu Krajišnik

OBAVIJEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Haag, 25. septembra 2006.
CVO/MOPA283t

IZRICANJE PRESUDE U PREDMETU KRAJIŠNIK

Pretresno vijeće I će presudu u predmetu Momčila Krajišnika, bivšeg političkog rukovodioca bosanskih Srba, izreći u srijedu, 27. septembra 2006., u 13:00 sati, u sudnici I.

Krajišnik je optužen za genocid i/ili saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužilaštvo ga je optužilo za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je izvršena kampanja širokih razmjera ubijanja I progona bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u 37 opština u Bosni i Hercegovini, od kraja 1991. do kraja 1992. Tokom tog perioda, Krajišnik je bio na istaknutom položaju u rukovodstvu bosanskih Srba. Bio je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, proširenog Predsjedništva “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”, Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine (SDS) i Skupštine bosanskih Srba, čiji je takođe bio predsjednik.

Optužnica protiv Krajišnika je podignuta 25. februara 2000. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. augusta 2006.

U završnoj riječi, optužba je zatražila izricanje doživotne zatvorske kazne, a odbrana je zatražila oslobađanje od optužbi.

Više informacija o predmetu Krajišnik možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda na sljedećoj adresi: http://www.icty.org/cases/party/709/4.
 

 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org