Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić ostaju u pritvoru

Priopcenje za javnost - 4. kolovoza 2004.

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
CHAMBERS
CHAMBRES
SUDSKA VIJEĆA
 

Den Haag, 4. kolovoza 2004.
JL/P.I.S./881-t

JADRANKO PRLIĆ, BRUNO STOJIĆ, SLOBODAN PRALJAK, MILIVOJ PETKOVIĆ, VALENTIN ĆORIĆ I BERISLAV PUŠIĆ OSTAJU U PRITVORU

Danas, u srijedu 4. kolovoza 2004., dežurna sutkinja Inés Weinberg de Roca izdala je nalog da Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić "ostanu u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda" dok Raspravno vijeće I ne odluči po zahtjevu Tužiteljstva od 30. srpnja da se odgodi izvršenje naloga o privremenom puštanju optuženih na slobodu.

PODACI O PREDMETU

Raspravno vijeće I, u sastavu: sudac Liu Daqun, predsjedavajući, sudac Amin El Mahdi i sudac Alphonsus Orie, 30. srpnja 2004. naložilo je privremeno puštanje na slobodu šestorice optuženih (vidi priopćenje za javnost broj 880). Optuženi su trebali biti zadržani u pritvoru do završetka neophodnih priprema za njihovo putovanje.

 U međuvremenu, u utorak 3. kolovoza, tužiteljica je najavila svoju odluku da zatraži dopuštenje za podnošenje žalbe na odluku o privremenom puštanju na slobodu šestorice optuženih i podnijela je dežurnoj sutkinji zahtjev za odgađanje izvršenja naloga Raspravnog vijeća.

 Dežurna sutkinja je uzela u obzir to da "Tužiteljstvo nije zatražilo odgađanje izvršenja (...) u svom prvobitnom odgovoru na zahtjeve šestorice optuženih za privremeno puštanje na slobodu", kao što je propisano pravilom 65(E) Pravilnika o postupku i dokazima, no sada navodi kako ovo pravilo "ne onemogućava podnošenje posebnog zahtjeva za odgađanje izvršenja naloga nakon donošenja odluke o privremenom puštanju na slobodu". Sutkinja Weinberg de Roca je konstatirala "da u ovakvim okolnostima nije uputno da dežurni sudac, koji odlučuje kao sudac pojedinac, donese odluku po tom pitanju, već da je uputnije da to učini Raspravno vijeće".

 S tim u skladu dežurna sutkinja je predala zahtjev Tužiteljstva Raspravnom vijeću I na odlučivanje i naložila da u međuvremenu šestorica optuženih ostanu u pritvoru Međunarodnog suda.

Cjelokupni tekst naloga sutkinje Weinberg de Roca na engleskom jeziku može se naći na Internet stranici MKSJ-a: http://www.icty.org/x/cases/prlic/tord/bcs/prl-ord040804b.htm.

*****