Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ljubiša Beara pristupit će prvi put Sudu u utorak, 12. oktobra 2004.

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 11. oktobra 2004.
JP/P.I.S./900-t

LJUBIŠA BEARA PRISTUPIT ĆE PRVI PUT SUDU
U UTORAK, 12. OKTOBRA 2004.

G. Ljubiša Beara prvi put će pristupiti Sudu pred sudijom Iainom Bonomyjem u utorak, 12. oktobra 2004. u 15:00 sati u sudnici I.

Podaci o predmetu

Dana 26. marta 2002., sudija Wolfgang Schomburg potvrdio je optužnicu protiv Ljubiše Beare. Optužnica je bila zapečaćena do 21. oktobra 2003., kad ju je sudija Schomburg otpečatio i javnosti objelodanio naloge za Bearino hapšenje i predaju. U nedelju, 10. oktobra 2004., Ljubiša Beara je prebačen u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a.

Činjenični navodi

U optužnici se navodi da je tokom napada snaga bosanskih Srba na srebreničku enklavu u julu 1995., te ubijanja i pogubljenja muškaraca i mladića bosanskih Muslimana koja su uslijedila, Ljubiša Beara imao čin pukovnika i bio načelnik za bezbjednost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS-a). Dužnosti Ljubiše Beare kao načelnika za bezbjednost uključivale su rukovođenje jedinicama Vojne policije pri Glavnom štabu, i koordinaciju s organima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) u zonama odgovornosti šest korpusa VRS-a. On je bio odgovoran i za zarobljene bosanske Muslimane iz Srebrenice u periodu od 11. jula 1995. do 1. novembra 1995. godine.

U toku nekoliko dana nakon napada na Srebrenicu, snage VRS-a su zarobile, pritvorile, po prijekom postupku pogubile i pokopale više od 7.000 muškaraca i mladića, bosanskih Muslimana, iz srebreničke enklave, a žene i djecu, bosanske Muslimane, iz Srebrenice prisilno premjestile van enklave. Optužnica navodi da je Ljubiša Beara počinio, planirao, poticao, naredio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje ovih zločina za koje je okrivljen.

Udruženi zločinački poduhvat

Navodi se da je Ljubiša Beara, zajedno sa drugim starješinama i jedinicama VRS-a i MUP-a navedenim u ovoj optužnici, bio član i svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji zajednički cilj je bio, između ostalog, da se žena i djeca iz srebreničke enklave prisilno premjeste u Kladanj, 12. jula i 13. jula 1995.; kao i da se zarobe, zatoče, po prijekom postupku strijeljanjem pogube, pokopaju, otkopaju i nanovo pokopaju hiljade bosanskih Muslimana, muškaraca i mladića od 16 do 60 godina, iz srebreničke enklave, u periodu od 12. jula 1995. do 19. jula 1995. ili približno do tog datuma.

Optužbe

U optužnici se Ljubiša Beara tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta) po:

jednoj tački za genocid (član 4 Statuta - genocid; ili, alternativno, saučeništvo u genocidu), četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (član 5 Statuta - istrebljenje; ubistvo, progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; nečovječno postupanje (nasilno premještanje)), i jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja (član 3 Statuta – ubistvo).


Cjelokupan tekst optužnice: http://www.icty.org/case/popovic/4#ind