Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud obeležava Međunarodni dan žena

Međunarodni sud | | Hag |

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas obeležava Međunarodni dan žena i pridružuje se globalnom pozivu da se dođe “smelošću do promene”, preduzimajući aktivnosti koje donose promene za žene.

Kancelarija MKSJ za pitanja žena, koja promoviše rodnu ravnopravnost na Međunarodnom sudu, organizovala je niz aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena 2017. Otvarajući današnje aktivnosti, sekretar MKSJ, John Hocking, napomenuo je da je tokom više od dvadeset godina MKSJ je smelošću dolazio do promene: borio se protiv nekažnjivosti za seksualno nasilje tokom sukoba, postigao rodnu ravnopravnost na radnom mestu i osnažio nosioce promena”.

Od svog osnivanja MKSJ je nastojao da obezbedi rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. U različitim vremenskim periodima tokom njegovog postojanja Međunarodni sud su vodile žene, dok su zaposlene žene na svim nivoima i pozicijama dale nemerljiv doprinos njegovom radu i dostignućima. Međunarodni sud je naročito ponosan na to što je postigao jednaku zastupljenost žena među svojim zaposlenima, uključujući i na višim pozicijama.

Pripremajući se za ovogodišnje obeležavanje, Kancelarija MKSJ za pitanja žena se obratila zaposlenima na Međunarodnom sudu kako bi saznala šta za njih znači “smelošću do promene”. Neki od odgovora su uključeni u kratak video snimak u kojem zaposleni govore o svom viđenju glavnih prepreka za postizanje rodne ravnopravnosti i mogućim rešenjima za njih.