Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud obilježava Dan Ujedinjenih nacija 2011. uz dugi spisak dostignuća i bez ijednog preostalog optuženog u bjekstvu

Hag, 24. oktobar 2011.


Međunarodni sud obilježava Dan Ujedinjenih nacija 2011. uz dugi spisak dostignuća i bez ijednog preostalog optuženog u bjekstvu
 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju Ujedinjenih nacija obilježava Dan UN-a 2011. bez ijednog preostalog optuženog u bjekstvu i sve bliži uspješnom okončanju svog mandata  

MKSJ UN je podigao optužnice protiv 161 osobe za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid. Od toga, postupci protiv 126 optuženih su okončani.

Kao prvi međunarodni krivični sud nakon sudova u Nirnbergu i Tokiju, i kao prvi koji su osnovale UN, u skladu s poglavljem VII Povelje UN-a, MKSJ je prekinuo tradiciju nekažnjivosti za ratne zločine i poslao poruku da je međunarodna krivična pravda ostvariva. Ta pravda utiče na pojedince i zajednice u bivšoj Jugoslaviji i pomaže im da povrate vlastito dostojanstvo i vladavinu prava” izjavio se sekretar MKSJ-a John Hocking. 


Time što je podigao optužnice protiv šefova država, premijera, načelnika glavnih štabova, ministara i mnogih drugih vođa s raznih strana sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Međunarodni sud je pozvao na odgovornost pojedince bez obzira na njihov položaj i ovlašćenja. Donio je pravdu žrtvama iz raznih zajednica u bivšoj Jugoslaviji i pružio mogućnost da se njihov glas čuje i da govore o svojim patnjama. Do početka 2011, više od 4,000 svjedoka je ispričalo svoje priče u sudnici čime su doprinijeli procesu utvrđivanja činjenica. Činjenice o zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji koje su utvrđene na suđenjima pred MKSJ-om od ključnog su značaja u borbi protiv poricanja zločina i sprečavanja pokušaja revizionizma, i predstavljaju osnovu za trajni mir i dobre odnose među narodima bivše Jugoslavije. 

Međunarodni sud potiče i doprinosi nekim od pravnih i pravosudnih reformi u državama bivše Jugoslavije. On pomaže da se unaprijede kapaciteti sudova u tim državama za presuđivanje u predmetima ratnih zločina tako što već godinama prosljeđuje svoje dokaze i sudsku praksu, te prenosi znanja lokalnim pravosuđima i održava partnerske odnose s njima. Nacionalni sudovi će nastaviti posao na krivičnom gonjenju odgovornih za ratne zločine nakon što se Međunarodni sud zatvori. 

Od njegovog osnivanja prije 18 godina, ogroman korpus sudske prakse međunarodnog suda dosljedno i sveobuhvatno doprinosi razvoju međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava.

Ogromno naslijeđe MKSJ-a – njegova sudska praksa, utvrđene činjenice, iskustva i razvijene prakse, njegove ogromne arhive – naslijeđe je porodice UN-a i međunarodne zajednice u cjelini. Međunarodni sud poduzima sve napore kako bi očuvao to naslijeđe i učinio ga dostupnim institucijama, zajednicama i pojedincima iz bivše Jugoslavije i cijelog svijeta.


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu