Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud pozdravlja podršku Evropskog parlamenta

Saopštenje za javnost
VEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 12. mart 2009.
NJ/MOW/1307t


Međunarodni sud pozdravlja podršku Evropskog parlamenta


 Evropski parlament u Strazburu, Francuska

Međunarodni sud pozdravlja podršku koju je Evropski parlament izrazio za rad i uspešno okončanje mandata Međunarodnog suda u privođenju pravdi lica najodgovornijih za najteže zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Evropski parlament je u toku današnjeg dana na plenarnoj sednici usvojio izveštaj i preporuke Savetu u kojima se zahteva podrška uspešnom okončanju mandata Međunarodnog suda “kako bi sva aktuelna suđenja mogla biti razmatrana bez neprimerene žurbe i kako bi preostali optuženi za ratne zločine mogli biti izvedeni pred lice pravde”.

Međunarodni sud je zahvalan na priznanju ukazanom za njegov značajan doprinos razvoju međunarodne pravde, procesu pomirenja na zapadnom Balkanu i naporima na izgradnji kapaciteta u vezi s vladavinom prava u tom regionu.

Od svog osnivanja 1993. godine Međunarodni sud je okončao postupke kojima je obuhvaćeno 116 od 161 optuženih. U finalnoj fazi svog mandata Međunarodni sud radi punim kapacitetom kako bi se okončali preostali postupci u skladu s zacrtanim rokovima koje su postavile njegove sudije. Postupci protiv 40 optuženih su u toku u okviru 20 predmeta, sa svega pet od njih u pretpretresnoj fazi.

Međunarodni sud ostaje i dalje predan efikasnom okončanju svog rada u skladu s najvišim međunarodnim standardima i sadašnjim rokovima, kako je saopšteno Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, po kojima bi svi prvostepeni postupci bili okončani 2010. godine s namerom da se svi žalbeni postupci završe do 2012. godine.

Nastavak skrivanja dvojice preostalih optuženih koji su u bekstvu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ograničava mogućnost Međunarodnog suda da svoj rad okonča u skladu s trenutnim rasporedom i takođe baca senku na kredibilitet međunarodne pravde. Međunarodni sud poziva sve države da ispune svoje obaveze i obezbede da se preostala dvojica optuženih koji su u bekstvu odmah uhapse. 

*****

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda www.icty.org*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org