Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud predstavio dostignuća Outreach programa u godišnjem izveštaju za 2011. godinu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 22 mart 2012.
JKE/CS/PR1490t
 

Međunarodni sud predstavio dostignuća Outreach programa
u godišnjem izveštaju za 2011. godinu

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je objavio svoj Godišnji izveštaj za 2011. godinu u kojem su predstavljene njegove aktivnosti i dostignuća tokom jednog od najambicioznijih i najdinamičnijih perioda od osnivanja ovog programa.

Ovaj izveštaj predstavlja aspekte nove unapređene strategije Outreach programa koja je osmišljena kako bi odgovorila na izazove ključnog trenutka u istoriji Međunarodnog suda, s obzirom da se približava kraj njegovog mandata. ‘Danas definišemo kako će nasleđe Međunarodnog suda živeti i donositi plodove u budućnosti. U ovom trenutku, Outreach program je još jednom dorastao izazovu’, izjavio je sekretar MKSJ, John Hocking, predstavljajući izveštaj.

Ovaj izveštaj obuhavata celokupni spektar aktivnosti Outreach programa, od rada s mladima i medijima do rada sa zajednicama na lokalnom nivou i izgradnje pravosudnih kapaciteta. Posebna dostignuća uključuju pionirski projekat rada s mladima, u kojem će zvaničnici MKSJ upoznati 3.000 učenika srednjih škola i univerziteta širom bivše Jugoslavije s doprinosima Međunarodnog suda ostvarenju pravde u njihovim zajednicama, kao i produkciju dugometražnog dokumentarnog filma o krivičnom gonjenju pred MKSJ za zločine seksualnog nasilja koje je bez presedana. Takođe je predstavljena analiza pojačanog prisustva Outreach programa na internetu putem naloga na društvenim mrežama.

Govoreći o izveštaju, Nerma Jelačić, šef Outreach programa izjavila je: “Ovaj izveštaj predstavlja širok spektar aktivnosti koje su se odvijale tokom 2011. godine. Premda je svaka jedinstvena, sve one prate put osmišljen novom strategijom Outreach programa koja ima za cilj da promoviše doprinos Međunarodnog suda okončanju nekažnjivosti i podršci procesu suočavanja s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji’. Izveštaj je dostupan na  vebsajtu MKSJ na engleskom i na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku i biće distribuiran zainteresovanim stranama u regionu bivše Jugoslavije i širom sveta.

Outreach program je osnovan 1999. godine s ciljem da unapredi razumevanje rada Međunarodnog suda i njegove važnosti na teritoriji bivše Jugoslavije. Kao prvi program ove vrste, Outreach program Međunarodnog suda je predstavljao presedan za druge krivične sudove koji su u međuvremenu pokrenuli slične inicijative. Ovaj program kontinuirano podržava Evropska unija, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.

***

Outreach program Međunarodnog suda

Godišnji izveštaj Outreach programa MKSJ za 2011.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu