Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) počinje s radom u Hagu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 1. jul 2013.
PR1573t

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) počinje s radom u Hagu

Početak rada haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove (dalje u tekstu: MMKS ili Mehanizam) obeležen je ceremonijom koja je danas održana u Hagu, na kojoj se okupilo više od 200 međunarodnih zvaničnika, predstavnika vlada iz bivše Jugoslavije, sudija, osoblja MKSJ i MMKS, visokih zvaničnika MKSR i medija.

Osnivanje Mehanizma predstavlja značajan deo strategija okončanja rada MKSJ i MKSR. Mehanizam ima zadatak da nastavi obavljanje ključnih funkcija oba ova međunarodna suda i da očuva njihovo nasleđe.

Ceremoniju je otvorio sudija Theodor Meron, predsednik MMKS i predsednik MKSJ, a na njoj je govorila gđa Patricia O’Brien, podsekretar za pravne poslove Ujedinjenih nacija. Gospodin Ivo Opstelten, ministar bezbednosti i pravde Kraljevine Holandije, g. Jozias van Aartsen, gradonačelnik Haga, g. Serge Brammertz, tužilac MKSJ, g. Hassan Bubacar Jallow, tužilac MMKS i MKSR i g. John Hocking, sekretar MMKS i MKSJ, takođe su se obratili prisutnima.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Meron je izjavio da “su ova dva međunarodna suda pokazala da zajednička posvećenost pozivanju na odgovornost može i hoće pobediti nekažnjivost, da gnusni zločini mogu biti kažnjeni, ko god da su njihovi arhitekti, i da principijelna pravda, pravična i nepristrasna pravda, predstavlja jedini način da se vladavina prava sprovede u delo”.

Na ovim čvrstim temeljima se Mehanizam sada može uzdići i zauzeti svoje mesto među međunarodnim institucijama ovde u međunarodnom gradu mira i pravde,” dodao je predsednik Meron.

Funkcije haškog ogranka Mehanizma će uključivati: održavanje zaštitnih mera koje je žrtvama i svedocima odobrio MKSJ, rešavanje po eventualnim žalbama na presude ili kazne koje je izrekao MKSJ koje potpadaju pod nadležnost Mehanizma, kao i rešavanje po zahtevima za preispitivanje presuda, u skladu s mandatom koji mu je dodelio Savet bezbednosti. Mehanizam će nastaviti da obavlja ključnu ulogu Međunarodnog suda u pomaganju nacionalnim pravosudnim sistemima tako što će im odobaravati pristup dokazima, pružati pomoć u traganju za optuženima koji su u bekstvu u predmetima koji su prosleđeni nacionalnim vlastima i pratiti predmete prosleđene nacionalnim pravosuđima kako bi se obezbedilo pravično i nepristrasno presuđivanje. Odgovornost za očuvanje i vođenje arhiva MKSJ će takođe biti jedna od ključnih funkcija Mehanizma dok se MKSJ, koji će raditi zajedno s Mehanizmom, približava okončanju svog mandata.

Ogranak MMKS u Arushi, koji je preuzeo funkcije proistekle iz MKSR, započeo je s radom 1. jula 2012.