Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Milomir Stakić prebačen na izdržavanje kazne u Francusku

SEKRETARIJAT
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Haag, 12. januar 2007.
CT/MOW/1140t

Milomir Stakić prebačen na izdržavanje kazne u Francusku

Milomir Stakić, bivši gradonačelnik Prijedora, opštine u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, prebačen je danas u Francusku na izdržavanje zatvorske kazne od 40 godina.

Milomir Stakić je osuđen za istrebljenje, ubijanje i progon bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u Prijedoru 1992. Pretresno vijeće je zaključilo da je odgovoran za sljedeća krivična djela: više od 1.500 ubistava, od kojih je za 486 žrtava utvrđen tačan identitet; uspostavljanje zloglasnih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje su stotine nesrpskih zatočenika ubijeni i mučeni; ubistvo oko 200 osoba na Korićanskim stijenama i planiranje i naređivanje deportacije oko 20.000 nesrba iz Prijedora. Dana 31. jula 2003., Pretresno vijeće mu je izreklo najvišu kaznu, kaznu doživotnog zatvora. Dana 22. marta 2006., Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuću presudu Stakiću, ali je mu je kaznu smanjilo na 40 godina zatvora.

Za potpunu informaciju o predmetu, podatke o predmetu možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na sljedećoj adresi: www.un.org/icty/bhs/cases/stakic/stak_main.htm.

Druge osuđene osobe prebačene na izdržavanje kazni Još dvadeset i tri osuđene osobe nalaze se na izdržavanju kazni: Duško Sikirica, Mitar Vasiljević, Dario Kordić i Zoran Žigić u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Vladimir Šantić i Darko Mrđa u Španiji; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Dragan Nikolić, Goran Jelisić i Milorad Krnojelac u Italiji; Biljana Plavšić i Miroslav Deronjić u Švedskoj; Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj; Ranko Češić i Miodrag Jokić u Danskoj; Predrag Banović i Mlađo Radić u Francuskoj, i Radislav Krstić u Velikoj Britaniji.


Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na internetskoj stranici Međunarodnog suda: www.icty.org