Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 15. septembar 2014.
CS/PA546e

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

MKSJ će otvoriti svoja vrata javnosti u nedelju, 21. septembra 2014. u sklopu godišnjeg vikenda posvećenog pravdi i miru (Just Peace weekend), koji organizuje Opština Hag. Ova manifestacija javnosti pruža priliku da, posetom Međunarodnom sudu i drugim međunarodnim organizacijama u gradu, zaviri iza kulisa Međunarodnog grada mira i pravde.

Vrata Međunarodnog suda biće otvorena od 11:00 do 17:00 časova, a aktivnosti tokom dana će započeti pozdravnim govorom sudije Christopha Flüggea u 11:15 časova. Posetioci će imati priliku da se sastanu sa sudijom i zamenicom sekretara Kate Mackintosh i postavljaju im pitanja. Takođe će biti organizovani obilasci sudnica u pratnji zaposlenih, kao i izložbe i projekcije filmova koji će posetioce upoznati s radom Međunarodnog suda. Osim toga, prezentacije o različitim aspektima rada Međunarodnog suda održavaće se tokom celog dana a osoblje MKSJ će biti na raspolaganju da se sastane s posetiocima i odgovara na pitanja.

Svi koji žele da prisustvuju aktivnostima za vreme otvorenog dana mogu se registrovati na vebsajtu Opštine. Besplatan autobuski prevoz do MKSJ i drugih organizacija koje tog dana budu otvorile svoja vrata posetiocima biće organizovan s polascima ispred Muzeja GEM.

Predstavnici sredstava javnog informisanja pozivaju se da prate Otvoreni dan MKSJ od 11:15 do 12:30 časova u auli Međunarodnog suda i da snime uvodno izlaganje, kao i posetioce u obilasku sudnice i tokom prezentacija. Obaveštavamo vas da za snimanje treba koristiti prenosne kamere bez stativa i da se oprema za rasvetu ne može unositi.

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju ovom događaju treba da pošalju e-mail Službi za medije na adresu press [at] icty.org do petka, 19. septembra u 16:00 časova. Novinari treba da navedu ime i prezime, naziv medijske kuće i broj pasoša.

Više informacija o Otvorenom danu i drugim aktivnostima tokom vikenda posvećenog pravdi i miru dostupno je na sledećoj adresi: http://www.justpeacethehague.com/en/#/home