Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 20. septembar 2013.
VE/CS/PA534t

MKSJ otvara vrata za Haški međunarodni dan

MKSJ će otvoriti svoja vrata javnosti 29. septembra 2013. u sklopu "Međunarodnog dana", koji se održava šestu godinu za redom. Ovaj događaj javnosti pruža priliku da zaviri iza kulisa Međunarodnog grada mira i pravde, a organizuje ga Opština Hag.

Govoreći o ovom skupu predsednik MKSJ Theodor Meron je izjavio: “MKSJ svake godine koristi priliku da se predstavi našim susedima u Hagu. Činjenica da nam tolike stotine ljudi dolaze u posetu tokom Međunarodnog dana pokazuje kontinuirani interes javnosti za međunarodnu pravdu i zadovoljstvo nam je da nam se još jednom pružila prilika da predstavimo svoj rad i dostignuća građanima Holandije”.

Vrata Međunarodnog suda biće otvorena od 11:00 do 17:00 časova, a aktivnosti tokom dana će započeti pozdravnim govorom predsednika Merona u 11:15 časova. Rezervisano je i vreme posvećeno pitanjima i odgovorima sa sudijom Alphonsom Orijem, koji je holandski državljanin. Takođe će biti organizovani obilasci sudnica u pratnji zaposlenih, kao i izložba i projekcije filmova koji će posetioce upoznati s radom Međunarodnog suda. Osim toga, opšte prezentacije održavaće se tokom celog dana, a zvaničnici MKSJ će biti na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na pitanja i da razgovaraju o svom radu na Međunarodnom sudu.

MKSJ će takođe biti predstavljen na Međunarodnom sajmu, koji se održava istog dana u hotelu Bel Air. Posetioci štanda Međunarodnog suda imaće priliku da pregledaju veliki broj informativnih materijala koji predstavljaju rad MKSJ i da od predstavnika Međunarodnog suda dobiju odgovore na svoja pitanja.

Svi koji žele da prisustvuju aktivnostima za vreme otvorenog dana mogu se registrovati na vebsajtu Opštine.

Predstavnici sredstava javnog informisanja pozivaju se da prate Otvoreni dan MKSJ od 11:15 do 12:30 časova u auli Međunarodnog suda i da snime uvodno izlaganje, kao i posetioce u obilasku sudnice i tokom prezentacija. Obaveštavamo vas da se za snimanje trebaju koristiti prenosne kamere bez stativa i da se oprema za rasvetu ne može unositi.

Predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da prisustvuju ovom događaju treba da pošalju e-mail Službi za medije na adresu press [at] icty.org do petka, 27. septembra u 16:časova. Novinari treba da navedu ime i prezime, naziv medijske kuće i broj pasoša.