Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ pozdravlja do sada nezabeležen broj posetilaca tokom Haškog međunarodnog dana

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 20. septembar 2011.
JKE/MOW/1443t

MKSJ pozdravlja do sada nezabeležen broj posetilaca tokom Haškog međunarodnog dana

Posetioci su imali priliku da zavire
u unutrašnjost sudnice

Više od 750 posetilaca prošlo je kroz vrata Međunarodnog suda 18. septembra 2011. tokom četvrtog godišnjeg ‘Međunarodnog dana’ koji je organizovala Opština Hag. Rekordan broj posetilaca, koji je duplo veći od prošlogodišnjeg, ilustruje kontinuitet velikog interesa javnosti za rad MKSJ.

Komentarišući Međunarodni dan, sekretar Suda, John Hocking je izjavio: “Kako mu se mandat približava kraju, MKSJ pozdravlja priliku da učestvuje u ovakvim događajima i javnosti predstavi svoj rad i dostignuća. Posebno sam zadovoljan što je ove godine toliko posetilaca iskoristilo priliku tokom Otvorenog dana i došlo na Međunarodni sud kako bi saznali više o njegovom mandatu i tome kako funkcioniše”.

   

Posetioci su imali priliku da zavire
u unutrašnjost sudnice

Po prvi put u istoriji MKSJ, posetioci su imali slobodan pristup u jednu od sudnica u sklopu obilaska koji su vodili zaposleni u svojstvu vodiča. Posetioci su imali priliku da sede na mestima za sudije i čuju prezentacije osoblja MKSJ o tome kako se odvija rad u sudnicama Međunarodnog suda. Posetioci su kroz izložbu i film upoznati s MKSJ, dok su tokom vremena posvećenom pitanjima i odgovorima sudija Alphons Orie i tužilac Serge Brammertz posetiocima dali svoje lično viđenje osnovnih aktivnosti suda. Zvaničnici MKSJ bili su tokom dana na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na njihova pitanja i predstave rad i dostignuća Međunarodnog suda. Prezentacije u sudnicama i opšte prezentacije održavane su tokom celog dana.


MKSJ je dobrodošlicu posetiocima izrazio i na svom štandu na Međunarodnom sajmu koji je istog dana održan u kongesnom centru World Forum. Ovaj sajam je međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama sa sedištem u Hagu pružio priliku da se otprilike 2.500 posetilaca upozna s radom tih organizacija i da one odgovaraju na pitanja.

Međunarodni sud poziva posetioce da povratne informacije o ovom danu dostave MKSJ putem press [at] icty.org (e-maila Službi za medije).


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu