Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ provodi obuku hrvatskih pravnih stručnjaka

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 13. svibnja 2011.
NJ/MOW/1407t


MKSJ provodi obuku hrvatskih pravnih stručnjaka

 

Tokom prethodne obuke u Zagrebu, u Hrvatskoj

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je završio dvodnevni tečaj obuke sudaca, pravnih savjetnika i zamjenika državnih odvjetnika sa županijskih sudova i iz županijskih odvjetništava u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku u sklopu projekta Pravda i ratni zločini.

Cilj ove obuke, koja je održana u Pravosudnoj akademiji u Splitu, u Hrvatskoj, je prenošenje institucionalnog znanja i specijaliziranih vještina Međunarodnog suda na pravosudne organe u regiji i povećavanje njihove sposobnosti vođenja složenih postupaka u vezi s ratnim zločinima.

Ovom obukom se namjerava povećati sposobnost nacionalnih partnera Međunarodnog suda da pronađu i pretražuju podatke i materijale MKSJ-a relevantne za njihov rad. Obuka je obuhvatila upotrebu alata za elektronsko pretraživanje, kao što su website, Baza podataka sudskih spisa MKSJ-a i Baza podataka sudske prakse Žalbenog vijeća. Obuka je takođe obuhvatila podnošenje zahtjeva MKSJ-u za pravnu pomoć i za izmjenu zaštitnih mjera na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda.

Komentirajući ovaj tečaj, Christopher Engels, regionalni koordinator projekta Pravda i ratni zločini je rekao: “Ovakva obuka pruža dragocjenu priliku za naše partnere na MKSJ-u da prenesu svoja znanja i iskustva kolegama u regiji. Oni koji rade na predmetima povezanim s ratnim zločinima  suočavaju se s mnogim izazovima što, zajedno s kompleksnom prirodom predmeta u vezi s ratnim zločinim, čini njihov rad izuzetno teškim. Zahvaljujući ovim tečajevima mi smo u mogućnosti pomoći pravnim stručnjacima širom regije u njihovim kontinuiranim naporima da rješavaju predmete povezane s ratnim zločinima pravično i efikasno”.

Ovo je prvi tečaj obuke pravnih stručnjaka koji je u okviru ovog projekta održan u Splitu. Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u srpnju 2010. godine slični tečajevi održani su u Zagrebu, Osijeku, Beogradu, Banjoj Luci, Sarajevu i Podgorici. Dodatni tečajevi obuke bit će održani u regiji u narednim mjesecima. 

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekt vrijedan četiri milijuna eura koji financira Europska unija. Provode ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR) u partnerstvu s MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravosuđe i misijama OESS-a u regiji.


* * *

Za više informacija, molimo kontaktirajte gospođu Sanelu Tunović, predstavnicu outreach projekta Pravda i ratni zločini na +387 61 539 535 ili wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite http://www.icty.org/sid/240

 

Projekat Pravda i ratni zločini


Projekt financira
Europska unija
Provode:          
*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu