Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Njemački predsjednik u posjeti Međunarodnom sudu

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Haag, 30. maj 2013.
VE/CS/PR1566t

Njemački predsjednik u posjeti Međunarodnom sudu

Njemački predsjednik Joachim Gauck

Njemački predsjednik, Joachim Gauck, danas je posjetio Međunarodni sud u sklopu šire posjete međunarodnim sudovima u Haagu.

Predsjednika Gaucka su dočekali potpredsjednik Međunarodnog suda, sudija Carmel Agius, tužilac Serge Brammertz i sekretar John Hocking, a upoznao se i sa sudijama MKSJ-a.

“Posjeta predsjednika Gaucka događa se u značajnom trenutku kada Međunarodni sud obilježava svoju 20. godišnjicu. Čast je poželjeti dobrodošlicu ovako istaknutom gostu, poznatom zagovorniku ljudskih prava”, izjavio je potpredsjednik Agius.

Predsjednik Gauck je istakao da “međunarodno pravo ima nezamjenjivu ulogu u nastojanju da se zaštite, ojačaju i provode ljudska prava. Međunarodno krivično pravo naročito simbolizuje obećanje međunarodne zajednice da će oni koji su odgovorni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine biti izvedeni pred lice pravde”.

Komentarišući ovu posjetu, sekretar John Hocking je izjavio: “Savezna Republika Njemačka je uvijek pružala snažnu podršku Međunarodnom sudu i mi pozdravljamo ovu priliku da predsjednika Gaucka tokom njegove posjete upoznamo s radom, osobljem i zvaničnicima Suda”.

Predsjednik Njemačke se takođe sastao s tužiocem Sergeom Brammertzom. Tokom sastanka predsjednik je upoznat s izazovima s kojima se Tužilaštvo suočava u vezi s posljednjim tekućim suđenjima, s posebnim naglaskom na prenošenje krivičnog gonjenja za ratne zločine na regionalne sudske vlasti koje je u toku.

Predsjednik Gauck je održao zaseban sastanak sa sudijom Christophom Flϋggeom, koji ga je ukratko upoznao s predmetima u kojima je postupak pred Međunarodnim sudom u toku i naporima MKSJ-a da uspješno okonča svoj mandat. Sudija Flϋgge je istakao složenu prirodu tih postupaka, velike razmjere zločina za koje se optuženi terete, ogromnu količinu dokaza i izazove u pribavljanju iskaza svjedoka i obezbjeđivanju njihove zaštite.