Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda diplomatskoj zajednici u Haagu

Saopštenje za javnost
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Den Haag, 2. decembar 2008.
NJ/MOW/1292t


Obraćanje najviših zvaničnika Međunarodnog suda diplomatskoj zajednici u Haagu


Tri najviša zvaničnika Međunarodnog suda, predsjednik Patrick Robinson, tužilac Serge Brammertz i sekretar Hans Holthuis, održali su danas periodični brifing za diplomatsku zajednicu u Haagu.

Više od 60 ambasadora i predstavnika diplomatske zajednice prisustvovalo je sastanku koji je bio usredsređen na razvoj događaja na MKSJ-u i na ostvareni napredak u okončanju njegovog mandata.

U svom prvom obraćanju diplomatskoj zajednici predsjednik Patrick Robinson je ponovio predanost da vodi Međunarodni sud ka uspješnom okončanju njegove misije. Predsjednik Robinson je obavijestio prisutne o rekordnom nivou sudskih aktivnosti u drugoj polovici 2008., kao i kontinuiranoj predanosti Međunarodnog suda izgradnji kapaciteta pravosudnih sistema na području bivše Jugoslavije i preduzetim koracima na očuvanju nasljeđa Međunarodnog suda. Pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da Međunarodni sud dobije sredstva koja su mu potrebna za okončanje njegovog rada.

Tužilac je dao kratak pregled ostvarenog napretka u vezi s okončanjem suđenja i žalbenih postupaka, saradnjom država i interakcijom s domaćim tužiocima. Istaknuo je značajna hapšenja Stojana Župljanina i Radovana Karadžića i naglasio da je hapšenje dvojice preostalih optuženih u bjekstvu trenutno najveći prioritet Tužilaštva. Ističući značaj i složenost svih tekućih i preostalih predmeta, tužilac Brammertz je izjavio da će se suđenja nastaviti 2009. i 2010. godine, te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi da pruža podršku tako što će obezbijediti sredstva neophodna za uspješno okončanje mandata Međunarodnog suda.  

Sekretar Holthuis je iskoristio priliku da govori o mjerama koje je Međunarodni sud preduzeo u vezi s pružanjem podrške suđenjima optuženim koji se sami zastupaju.

Diplomatski brifinzi održavaju se dva puta godišnje i omogućavaju predsjedniku, tužiocu i sekretaru Međunarodnog suda da članove diplomatskog kora obavijeste o najnovijim aktivnostima organa koji čine Međunarodni sud.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org