Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Merona Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

PREDSEDNIK
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 5. jun 2014.
CS/PR1603t

Obraćanje predsednika Merona Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, danas se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i izvestio ga o napretku MKSJ ostvarenom u ispunjenju njegovog mandata.

Predsednik je izvestio o statusu preostalih devet predmeta pred Međunarodnim sudom. U vezi sa tekućim prvostepenim postupcima, predsednik je rekao da se “tri od njih odnose na optužene koji su kasno uhapšeni. Postupci u predmetima Hadžić, Karadžić i Mladić nastavljaju se u skladu s ranije predviđenim rokovima za izricanje presuda, iako se očekuje da sva tri suđenja budu nastavljena nakon 31. decembra 2014, kao što sam prethodno obavestio ovaj Savet”. Takođe je napomenuo da je četvrti postupak koji se trenutno nalazi u pretresnoj fazi, protiv Vojislava Šešelja, predmet sa posebnim izazovima.

Predsednik Meron je obavestio Savet da su od podnošenja njegovog prethodnog izveštaja izrečene dve presude po žalbama, kao i da se do kraja godine očekuje izricanje još dve. Predsednik je ponovio da se, uprkos kontinuiranim naporima Međunarodnog suda, trenutno očekuje da Međunarodni sud neće okončati žalbene postupke u tri preostale žalbe do 31. decembra 2014. godine, i dodao da je u jednom od tih žalbenih predmeta došlo do odlaganja u predviđenoj dinamici.

Predsednik Meron je takođe napomenuo da Međunarodni sud nastavlja sa smanjivanjem svojih operativnih aktivnosti i nastavlja da se približava svom zatvaranju. Istakao je faktore koji predstavljaju izazove nastojanjima da se održe prethodno predviđeni rokovi izricanja presuda, ali je takođe Savetu pružio uveravanja da “posvećene sudije i osoblje Međunarodnog suda ulažu sve napore kako bi obezbedili da devet preostalih predmeta pred Međunarodnim sudom bude što pre okončano, uz istovremeno poštovanje svih potrebnih proceduralnih zaštitnih mehanizama”.

Osvrćući se na oprečna očekivanja koja razni akteri imaju u vezi s radom i misijom Međunarodnog suda, predsednik Meron je napomenuo da različite nade i ideali u vezi s međunarodnim pravosuđem često mogu biti u međusobnom neskladu, ako ne i direktno suprotstavljeni. Pa ipak, izrazio je svoju nadu da će se, bez obzira na razlčita očekivanja  I percepcije, svi složiti da “naš mandat kao suda jeste da na neutralan način primenjujemo pravo na činjenice, i tako obezbedimo pravična suđenja i žalbe osobama optuženim da snose individualnu krivičnu odgovornost za teške zločine”.
Predsednik je istakao da “sâmo postojanje zakona ne može zaustaviti sve sukobe ili sve brutalnosti , ali da kroz pravo, i kroz poštovanje vladavine poštovanje vladavine prava, izražavaju se vrednosti koje delimo i artikulišu naši moralni imperativi i time potvrđujemo svoja očekivanja o svetu u kojem želimo da živimo”.

Zaključujući svoje obraćanje, predsednik je zahvalio članovima Saveta bezbednosti na kontinuiranoj podršci i posvećenosti:  “Zbog zaštite muškaraca, žena i dece, kao i zbog očuvanja naših zajedničkih vrednosti, ne može se odustati od obaveze koju je ovaj Savet preuzeo pre više od dve decenije, i koju je obnovio 2010, te ponovo ove godine. Upravo zbog toga što se od te obaveze ne može odustati osnovan je i Mehanizam, zbog toga MKSJ marljivo radi i pažljivo završava svoje poslednje preostale predmete, a zbog toga je i uspešno okončanje preostalog rada koji je poveren ovim dvema institucijama i dalje izuzetno važno”.