Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje predsednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
PREDSEDNIK
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 8. oktobar 2010.
VE/MOW/PR1364t

                                                                                               

Obraćanje predsednika Robinsona Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

 Patrick Robinson, Predsednik MKSJ

Predsednik Patrick Robinson danas je predstavio sedamnaesti godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik je u svom obraćanju naglasio napredak koji je postignut i izazove s kojima se Međunarodni sud suočava u sprovođenju strategije okončanja svog rada. Predsednik je još jednom ponovio svoj poziv državama članicama da pomognu Međunarodnom sudu da svoj rad privede kraju na ekspeditivan i pravičan način.

Predsednik je prvo govorio o dostignućima Međunarodnog suda u protekloj godini u vođenju postupaka u deset suđenja koja se vode paralelno, tako što sudije i osoblje rade na više od jednog predmeta. Prema najnovijim procenama, sva suđenja bi trebalo da budu okončana 2012. godine, s izuzetkom suđenja Radovanu Karadžiću, koje bi trebalo da bude okončano krajem 2013. godine.

Predsednik je naveo da je još uvek planirano da po svim žalbama bude rešeno do kraja 2014. godine. On je, međutim, upozorio da će, zbog neizbežnih odlaganja u predmetu Karadžić, biti potrebno ovaj datum ponovo razmotriti kada za to bude vreme.
    
Presednik je izneo uveravanja da Međunarodni sud nastavlja da preduzima sve moguće mere kako bi ubrzao svoja suđenja, uz puno poštovanje zakonitosti postupka. On je međutim podsetio Generalnu skupštinu da je raspored suđenja samo prognoza i da nepredviđeni faktori koji nisu pod neposrednom kontrolom Međunarodnog suda mogu imati negativan uticaj na raspored suđenja.

“…Međunarodni sud nije administrativno telo. On je sud, i kao takav je uvek izložen određenom stepenu nepredvidivosti, koja je prirodni element u skoro svim vrstama pravosudnog rada, a pogotovo u suđenjima koja su toliko komplikovana kao ona pred Međunarodnim sudom” rekao je predsednik.

Među ovim nepredviđenim faktorima, predsednik je naveo konkretan primer beležnica Ratka Mladića koje su nedavno otkrivene, a koje su od važnosti za najmanje šest predmeta pred Međunarodnim sudom. Predsednik je takođe naveo zastrašivanje svedoka, nepojavljivanje svedoka, bolest optuženih, kompleksnost predmeta u kojima se optuženi sami zastupaju i gubitak osoblja kao faktore koji mogu uticati na raspored suđenja.

Predsednik je govorio o svojoj zabrinutosti zbog pritiska kojem su izložene sudije da ubrzaju rad Međunarodnog suda: “Sudije imaju pravo, koje mora biti ostvareno, na rad u atmosferi bez spoljnjih pritisaka, kako njihova pravosudna nezavisnost ne bi bila kompromitovana ili izgledala kompromitovano”. Takođe je pohvalio napore sudija na usvajanju mera kako bi se kašnjenja što više smanjila.

Osvrćući se na glavni razlog kašnjenja u rasporedu suđenja, predsednik je još jednom skrenuo pažnju Generalne skupštine na alarmantnu situaciju da iskusno osoblje napušta Međunarodni sud u potrazi za sigurnijim zaposlenjem negde drugde. “Ja konstantno upozoravam Savet bezbednosti i ovu skupštinu da će rad Međunarodnog suda biti produžen ukoliko ne budemo u stanju da zadržimo osoblje i budemo stalno primoravani da zapošljavamo i obučavamo novo osoblje,” rekao je predsednik.

Predsednik je napomenuo da je do danas vrlo malo postignuto na tome da se reši problem odlaska osoblja i zahtevao da se preduzmu mere. Pozvao je međunarodnu zajednicu da osmisli poticaje koji bi ohrabrili zaposlene da ostanu na Međunarodnom sudu do momenta kada više neće biti potrebni.

Predsednik Robinson je takođe iskoristio ovu priliku da ponovo postavi pitanje uspostavljanja fonda za žrtve iz bivše Jugoslavije. Predsednik je rekao da “(…) pravda mora biti ne samo retributivna, već mora pomoći obnavljanju ukoliko mir treba da bude dugoročan”.

Zaključujući svoj govor, predsednik Robinson je pozvao države članice da se osvrnu na izuzetan uspeh Međunarodnog suda: “Međunarodni sud predstavlja aspiracije međunarodne zajednice da obezbedi da pravda nadvlada nekažnjivost, a to je od važnosti za sve nas”.

Predsednik je još jednom uverio države članice u privrženost Međunarodnog suda strategiji okončanja svog rada i naporima da se postupci ubrzaju, uz puno poštovanje prava optuženih na zakonit postupak. Zaključio je svoj govor još jednom ponavljajući svoj poziv za pomoć kako bi Međunarodni sud svoj rad priveo kraju ekspeditivno i pravično.
 

*****

Celokupan tekst predsednikovog govora

Sve izjave i govori predsednika, tužioca i sekretara MKSJ dostupni su na:
http://www.icty.org/sections/Press/StatementsandSpeechesoftheICTYsPrincipals

Godišnji izveštaj je dostupan na internet stranici Međunarodnog suda na:

na engleskom
na francuskom

Svi godišnji izveštaji su dostupni na:
http://www.icty.org/tabs/14/1

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org