Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 6. decembar 2010.
FS/MOW/1376t


Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Tužilac Serge Brammertz

Tužilac MKSJ-a Serge Brammertz danas se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, podnoseći 14. izveštaj tužilaštva o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda.

U svom obraćanju, tužilac je obavestio Savet bezbednosti o napretku pretresnih i žalbenih postupaka pred Međunarodnim sudom. Tužilac je takođe govorio o pitanjima saradnje država, izgradnji pravosudnih kapaciteta u regionu bivše Jugoslavije i aktuelnim planovima za zatvaranje Međunarodnog suda.

Tužilac je priznao da će Međunarodni sud propustiti planirani rok svog zatvaranja, koje je bilo predviđeno za kraj ove godine. Međutim, tužilac je naglasio da tužilaštvo radi što je efikasnije moguće a da i dalje poštuje najviše standarde integriteta. Tužilac je pohvalio zaposlene u tužilaštvu, rekavši da uprkos sve većem broju ljudi koji napuštaju tuilaštvo, oni koji ostaju su ostvarili efikasan napredak pretresnih i žalbenih postupaka. Od poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti tužilaštvo je okončalo dva suđenja i jednu žalbu. Još dva suđenja su u završnoj fazi, a tužilaštvo je završilo glavno iznošenje svojih dokaza u još dva predmeta.

Tužilac je obavestio da je saradnja država, posebno država na području bivše Jugoslavije, i dalje od kritične važnosti u svim aspektima rada Tužilaštva.

Što se tiče Srbije, tužilac je rekao da je to što Mladić i Hadžić nisu uhapšeni i dalje jedan od primarnih razloga za zabrinutost Tužilaštva. Tužilac je takođe rekao da vlasti rade na preporukama koje je tužilaštvo dalo prošlog leta, ali da “je potrebno uraditi još mnogo toga i napredak se mora ubrzati”. On je pozvao Srbiju da usvoji proaktivniji pristup hapšenju optuženih koji su u bekstvu. Srbija “je ključni faktor” u privođenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića pravdi, rekao je. Tužilac je takođe rekao da je saradnja Srbije u tekućim predmetima dobra. Srbija ispunjava zahteve za dokumente i pristup arhivama.

U vezi sa saradnjom Hrvatske, tužilac je izjavio da je ključno preostalo pitanje i dalje zahtev za važnim vojnim dokumentima koji se odnose na operaciju “Oluja”. Tužilac je obavestio Savet da Radna grupa koju je vlada oformila kako bi locirala dokumente koji nedostaju ili objasnila šta se desilo s njima, počela s radom istraživanju mogućnosti koje je Tužilaštvo identifikovalo pre više od godinu dana. Rekao je da su vlasti identifikovale veći broj problematičnih oblasti koje je pomenulo Tužilaštvo. On je ohrabrio vlasti da se pozabave ovim problemima i da objasne šta se desilo s dokumentima koji nedostaju.

Osvrćući se na saradnju Bosne i Hercegovine, tužilac je rekao da vlasti nastavljaju da na adekvatan način odgovaraju na zahteve za pomoć i pozvao ih da udvostuče napore protiv mreža koje pomažu optuženima koji su u bekstvu.

Tužilaštvo nastavlja da pomaže punu primenu nacionalne strategije za ratne zločine Bosne i Hercegovine. Tužilac je takođe ohrabrio sudove koji se bave predmetima za ratne zločine na svim nivoima pravosudnog sistema da dodatno unaprede svoje radne veze.

Tužilac je takođe rekao Savetu bezbednosti da Tužilaštvo radi sve što je moguće kako bi prenelo informacije i ekspertizu na sudove u regionu bivše Jugoslavije. Kada se Međunarodni sud zatvori, na sudovima u regionu će biti da krivično gone u preostalim predmetima za ratne zločine. Ključna komponeneta ovih napora je to što je Evropska unija finansirala program “tužilaca za vezu” prema kojem po jedan tužilac iz Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske i iz Srbije rade zajedno s osobljem Tužilaštva kako bi stekli neposredno iskustvo i imali pristup informacionim sistemima Međunarodnog suda.

Tužilac je još jednom istakao posvećenost Tužilaštva blagovremenom zatvaranju Međunarodnog suda i glatkom prelasku na predloženi rezidualni mehanizam. Tužilaštvo je ukinulo 30 profesionalnih radnih mesta i 12 opštih radnih mesta. Tužilac je izjavio da “je smanjenje broja zaposlenih deo procesa koji će biti nastavljen i koji će dobiti dodatni zamajac u narednom perioda kako se suđenja završavaju”.

Tužilac je završio svoje obraćanje naglasivši da Tužilaštvo čini sve kako bi ispunilo sve svoje obaveze i fokusiralo se na okončanje aktivnosti. Međutim, izjavio je da je u isto vreme Tužilaštvu potrebna podrška međunarodne zajednice “više nego ikad”. Dok je ključ za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića u rukama Srbije, pomoć međunarodne zajednice ostaje i dalje ključna. Uopšteno gledano, rekao je, njihovo nehapšenje “narušava pomirenje u regionu i nanosi štetu kredibilitetu međunarodnog pravnog sistema u celini”. Izjavio je da “udruženim naporima svih relevantnih aktera možemo pobediti optužene koji su u bekstvu i mreže koje ih pomažu”.

*****

Celokupni tekst obraćanja tužioca

Najnoviji izveštaj o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda dostupan je:
              
Na engleskom
  Na francuskom

Za više informacija o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda posetite:
http://www.icty.org/tabs/14/2

Arhiva svih obraćanja predstavnika glavnih organa Međunarodnog suda je takođe dostupna online.


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org

Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu