Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Obraćanje tužitelja Brammertza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
TUŽITELJSTVO
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)   
 

Den Haag, 6. lipnja 2011.
OTP/1417t


Obraćanje tužitelja Brammertza Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

Tužitelj MKSJ-a Serge Brammertz

Tužitelj MKSJ-a Serge Brammertz obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, podnoseći 15. izvješće svog ureda o napretku postignutom ka ispunjenju njegovog mandata.

Tužitelj je izjavio da je uhićenje Ratka Mladića 26. svibnja 2011. važno na mnogim razinama. Za žrtve, to je prilika da dobiju zadovoljštinu na koju su predugo čekale. Za Međunarodni sud, ono uklanja jednu od posljednjih prepreka da pred lice pravde izvede osobe najodgovornije za zvjerstva počinjena tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Za međunarodno krivično pravosuđe ono potvrđuje da pozivanje na odgovornost za ratne zločine nije samo prolazni interes već trajna vrijednost. Tužitelj je izjavio da “Srbija sada ima važnu priliku da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhićen i zašto pravda zahtjeva da mu se sudi”.

Tužitelj je zahvalio srpskim vlastima na uhićenju. Posebno je naglasio ulogu koju su odigrali Savjet za nacionalnu sigurnost, Akcijski tim koji je osnovan kako bi se optuženima u bjekstvu ušlo u trag i operativnih djelatnika sigurnosnih službi. Tužitelj je rekao da je “Srbija ispunila jednu od svojih ključnih obveza prema Međunarodnom sudu i istovremeno prihvatila vladavinu prava kao najvažniji element za izgradnju budućnosti”. On je također pozdravio izjave srpskih vlasti kako će istražiti i krivično goniti mreže koje su podržavale Ratka Mladića dok se skrivao. Zatražio je da Vlada Srbije ispuni ova obećanja kao stvar prioriteta.

Tužitelj je također zahtjevao da se Vlada Srbije pridržava preporuka o naporima za ulaženje bjeguncima u trag koje su iznesene u pisanom izvješću i da nastave s operativnim poboljšanjima koja su dovela do uhićenja Ratka Mladića. “Zahtjevamo da preostali pred MKSJ-om optuženi koji je u bjekstvu – Goran Hadžić – bude uhićen bez daljnjeg odlaganja”, rekao je.

U vezi s pomoći u tekućim suđenjima i žalbenim postupcima, tužitelj je izjavio da je u periodu na koji se ovo izvješće odnosi, “Srbija brzo omogućavala pristup dokumentima i arhivima koje smo zahtijevali”.

Što se tiče suradnje Hrvatske, tužitelj je izvjestio da su općenito uzevši, adekvatni odgovori na zahtjeve za pristup svjedocima i dokazima bili dostavljeni na vrijeme. Međutim, tužitelj je naveo kako je “ograničen napredak postignut u lociranju nestalih vojnih dokumenata u vezi s operacijom Oluja”. Pa ipak, Raspravno vijeće je 15. travnja 2011. godine donijelo presudu u predmetu Gotovina i drugi i zaključilo da su zločini koje su počinili Gotovina i Markač dokazani na osnovu dokaza predočenih na suđenju. Tužitelj je dodao da “nažalost, nakon izricanja presude, najviši državni dužnosnici nisu objektivno komentirali ishod ovog sudskog procesa”.

Osvrćući se na suradnju Bosne i Hercegovine, tužitelj je izjavio da je Tužiteljstvo dobijalo brze i adekvatne odgovore na zahtjeve za pristup dokumentima i Vladinim arhivima.

Što se tiče napretka u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima pred Međunarodnim sudom, tužitelj je obavijestio Vijeće sigurnosti da je njegov ured završio izvođenje svojih dokaza u svim predmetima osim u tri. Pozornost se sada okreće ka žalbenoj fazi postupaka.

Tužitelj je izvijestio kako je kontinuirani napredak postignut na provođenju Rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osniva Rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove. Rekao je kako njegov ured vrši neophodne pripreme zajedno s Tajništvom i njihovim kolegama sa MKSR-a kako bi se osigurala koordinirana i efikasna struktura za dva tužiteljstva u Mehanizmu.

Kako se Međunarodni sud približava okončanju svog mandata, tužitelj je izjavio da preostalo osoblje nosi nerealno veliki teret zbog odlaska zaposlenih. Zadržavanje ključnog osoblja bit će sve veći problem u periodu na koji će se odnositi naredno izvješće.

Tužitelj je takođe obavijestio Vijeće sigurnosti kako intenzivira svoj fokus na podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnoj razini. On je naglasio da suradnja tužitelja u regiji mora biti prioritet kako bi se riješili problemi poput paralelnih istraga. Očekuje se kako će u srpnju Srbija i Bosna potpisati sporazum koji bi poboljšao situaciju po ovom pitanju. Tužitelj je izrazio nadu da će unapređenje suradnje između Bosne i Srbije dovesti do učinkovitijih napora da se uhiti Radovan Stanković, koji je i dalje u bjekstvu gotovo četiri godine nakon što je pobjegao iz zatvora u Foči.

Naglašavajući važnost nacionalnih strategija za procesuiranje ratnih zločina, tužitelj je izrazio duboku zabrinutost u vezi s nedavnim političkim inicijativama u Bosni i Hercegovini kojima se htjelo potkopati rad državnog tužiteljstva i državnog suda za ratne zločine.

Tužitelj je završio svoje obraćanje Vijeću sigurnosti rekavši kako se uhićenje Ratka Mladića, na koje se tako dugo čekalo, ističe “kao jedan od najznačajnijih razvoja događaja i njegov ured je odlučan da ekspeditivno krene s njegovim suđenjem”. On je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da neophodni resursi koji su potrebni za završetak rada Tužiteljstva budu dostupni. Također je pozvao vlasti u bivšoj Jugoslaviji da “podrže rad Tužiteljstva i da ga koriste kao platformu za promidžbu pomirenja u regiji”.


***


Cjelokupni tekst tužiteljevog govora

Cjelokupni izvještaj o procjeni Strategije okončanja rada Međunarodnog suda na engleskom

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu