Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Od početka do kraja: Put MKSJ-a riječima prvog i posljednjeg sekretara

From Start to Finish: The journey of the ICTY told by its first and last Registrars

U posljednjoj godini rada MKSJ-a, priča o Međunarodnom sudu “Od početka do kraja”, po prvi put će biti ispričana iz perspektive prvog sekretara MKSJ-a, Theodoora van Bovena, i njegovog sadašnjeg i posljednjeg sekretara, Johna Hockinga. Ovaj javni događaj, u kojem će moderator biti zamjenica sekretara MKSJ-a, Kate Mackintosh, održaće se u ponedjeljak, 22. maja u 16:00 sati u lobiju Međunarodnog suda.

U dinamičnom razgovoru, g. van Boven i g. Hocking govoriće o početku rada i zatvaranju prvog međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija i o izazovima i dostignućima na tom putu. Kroz iskustva iz prve ruke i najbolju praksu oni će opisati rad Sekretarijata – od podrške i zaštite svjedoka i žrtava, do odbrane i pritvaranja osoba optuženih za teške zločine.

“Od početka do kraja” je dio Dijaloga o naslijeđu MKSJ-a. Cilj ovih događaja je da se obezbijedi da doprinos Međunarodnog suda utvrđivanju odgovornosti za međunarodne zločine potraje dugo nakon što njegova vrata budu zatvorena, naročito tako što omogućavaju drugima da iskoriste njegov rad i dostignuća.

Theodoor van Boven bio je sekretar MKSJ-a od februara do decembra 1994. i predvodio je delegaciju Nizozemske na Diplomatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda 1998. godine. John Hocking je sekretar MKSJ-a od maja 2009., nakon što je bio na funkcijama zamjenika sekretara i višeg pravnog savjetnika u Žalbenom vijeću. U MKSJ-u je počeo raditi kao pravni savjetnik na suđenju u predmetu Čelebići 1997. godine.