Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Optužnica protiv Berka Zečevića za nepoštovanje suda suspendovana

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VIJEĆA
(isklučivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 18. februar 2011.
VE/MOW/1388t


Optužnica protiv Berka Zečevića za nepoštovanje suda suspendovana

Berko Zečević

Pretresno vijeće III danas je suspendovalo postupak za nepoštovanje suda protiv Berka Zečevića nakon što je tokom svog prvog stupanja pred sud pristao da svjedoči kao svjedok tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću.

Nalog umjesto optužnice i nalog za određivanje pritvora se time suspenduju do okončanja njegovog svjedočenja. Očekuje se da će Zečević svjedočiti u utorak, 22. februara 2011., kada se postupak nastavi u 14:15 sati u sudnici I.

Zečević je 4. februara 2011. godine optužen za nepoštovanje suda zbog toga što se nije pojavio kao svjedok pred Pretresnim vijećem u predmetu Karadžić. Njega su bosanskohercegovačke vlasti uhapsile 11. februara 2011. i on je juče prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda.

Zečević je vanredni profesor i šef Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. On je ranije svjedočio pred Međunarodnim sudom kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svjedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku. Svjedočenje dr. Zečevića se odnosi na vrste municije kojima je snabdijevana i koju je koristila vojska bosanskih Srba i na lokaciju sa koje je ispaljen projektil koji je pogodio pijacu Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine.


* * *

Više informacija o ovom predmetu

Postupke u sudnicama možete pratiti na vebsajtu Međunarodnog suda*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu